Gyngestativ fra dødsulykke: Tyder på utilstrækkelig sikring

Politiets undersøgelser peger på, at gyngestativ, der væltede ned over kvinde, ikke var forankret ordentligt.

To gyngestativer er spærret af af et boligselskab i Ballerup, søndag den 28. april 2019, som sikkerhedsforanstaltning efter en dødsulykke med et andet, nærliggende gyngestativ. En 31-årig kvinde mistede livet, da et gyngestativ væltede ned over hende på legeplads på Baltorpvej i Ballerup, lørdag aften. Et boligselskab i Ballerup har derfor søndag afspærret en stribe legepladser med gynger som reaktion på ulykken. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Det tyder foreløbigt på, at det gyngestativ, der lørdag væltede ned over en kvinde på en legeplads i Ballerup, ikke var forankret korrekt i jorden.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi.

Kvinden, der var 31 år, mistede livet i ulykken.

Tilsyneladende har der ikke været noget galt med selve gyngestativet.

Ulykken skete under fejringen af en 75-års fødselsdag, hvor den 31-årige kvinde gyngede på en redegynge. En redegynge er en stor gynge, der som regel består af en ring med et udspændt net i midten.

Politikommissær Ole Nielsen fra Københavns Vestegns Politi leder efterforskningen af sagen. Han forklarer tirsdag, at det er for tidligt at placere et ansvar for ulykken.

Dermed fortsætter politiets undersøgelser.

»Vi skal afhøre vidner, der har overværet ulykken. Vi har allerede afhørt flere.«

»Derudover skal vi indhente og nærlæse de tilladelser, som kommunen har givet i forbindelse med opførelsen af den pågældende legeplads,« siger han.

Efter hændelsen, som skete i et boligområde på Baltorpvej, besluttede boligselskabet Baldersbo at afspærre alle sine gyngestativer.

Gyngerne i området i Ballerup vil være afspærret, indtil de er blevet inspiceret af et eksternt firma. Disse undersøgelser begynder fredag.

Boligselskabets lokale afdelingskontor havde dagen før ulykken modtaget en henvendelse fra en borger, der var bekymret for gyngestativet.

Det fortæller direktør ved Baldersbo Søren B. Christiansen.

Henvendelsen handlede om, at stativet bevægede sig meget. Ifølge direktøren ved Baldersbo tog boligselskabet herefter fat i producenten af gyngestativet, Ludus.

Herfra lød det angiveligt, at der ingen risiko var forbundet med at bruge gyngestativet, da det er konstrueret til ikke at kunne vælte.

»De medarbejdere, der har siddet med sagen, har lyttet til producenten og dennes ekspertise og har forholdt sig til producentens tilbagemelding,« siger Søren B. Christiansen.

Aftalen var dog, at Ludus skulle komme ud til legepladsen på Baltorpvej i denne uge for at undersøge gyngestativet nærmere.

Det er producenten, der har stået for opsætningen af stativet.

Boligselskabet afventer politiets endelige redegørelse.

/ritzau/