Gymnasierektorer: Narkotest kan hjælpe elever

Formanden for Danske Gymnasier mener, at narkotest af elever kan være en hjælp til at sætte den nødvendige dialog i gang med elev og forældre om, at der er et problem.

Gymnasieelever, der tåger rundt eller er mere løsslupne end normalt, risikerer at blive testet for alkohol eller stoffer.

Mindst fem gymnasier og uddannelsessteder, primært i hovedstadsområdet, har ifølge Berlingske indført mulighed for at teste eleverne for alkohol og euforiserende stoffer i skoletiden.

Det giver god mening, lyder det fra formanden for Danske Gymnasier, tidligere Gymnasieskolernes Rektorforening, Anne-Birgitte Rasmussen.

»Vi har altid gjort det, at vi har sendt den unge hjem, hvis der er mistanke om, at han eller hun har drukket eller taget stoffer. Men hvis der så opstår mistillid fra forældrene til, at det virkelig er sket, så kan man nu med testen vise, at den unge vitterlig har været påvirket. Så testen kan hjælpe til, når den almindelige dialog ikke virker,« siger Anne-Birgitte Rasmussen.

På samme måde kan det ifølge Danske Gymnasiers formand være en øjenåbner for den unge, hvis der er tale om gentagne tilfælde.

»Det kan også være en øjenåbner for eleven og en måde at starte en dialog med eleven om, at han eller hun har et problem, som der bør tages hånd om,« siger Anne-Birgitte Rasmussen.

Initiativet møder kritik fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, hvor formand Mathilde Lynggaard Vinther, mener, det er udtryk for mistillid og mistænkeliggørelse af eleverne.

Men det afviser Anne-Birgitte Rasmussen.

»Jeg synes ikke, at test udelukker dialog. Tværtimod synes jeg, at test kan være en hjælp til at sætte en dialog i gang i de tilfælde, hvor det ikke lykkes på normal vis,« siger Danske Gymnasiers formand.