Gymnasier klar til at sige farvel til bøger

Kan man gå igennem gymnasiet uden at åbne en bog? Ikke helt i dag - men inden for en kort årrække vil mulighederne være der i form af ibøger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du siddet og kigget en undervisningsbog for gymnasiet igennem, vil du nok vide, at mange af informationerne kan være en smule forældede. Anders Fogh Rasmussen er måske stadig statsminister, og partiet Fokus eksisterer højst sandsynlig ikke. Men sådan bliver det ikke for fremtidens lærebøger. Forlaget Systime er klar med de første iBøger, der skal erstatte den trykte bog og i stedet byde nettet og dets mange muligheder for hurtige opdateringer og interaktivitet velkommen.

»Personligt tror jeg ikke, at vi sælger mange bøger på papir om fem år, for de digitale undervisningsmaterialer er bedre. Med en iBog kan man hele tiden opdatere de seneste statistikker og informationer. En papirsbog forældes egentlig den dag, den kommer fra bogbinderen,« siger Poul Henrik Mikkelsen, direktør for forlaget Systime.

I en iBog er alt materialet samlet. Her er selve grundmaterialet om et givent emne, som man også finder i en trykt bog eller eBog, men derudover er der bl.a. supplerende materiale, video- og lydklip, links, arbejdsspørgsmål, test, notefunktioner og ordforklaringer.

På Århus Statsgymnasium tager de fra næste skoleår de nye undervisningsmidler i brug og lader en 1.G. være papirløs. IBøger, smartboards og bærbare computere bliver hverdagen for eleverne i stedet for trykte bøger. »Vi håber på, at vi kan drive det pædagogiske fremad, få tingene gjort på en mere avanceret måde, lave varieret og individualiseret undervisning og dermed prøve at få undervisningen tilpasset en ny generation af elever,« fortæller rektor Keld Larsen.

Begejstrede elever

Forsøget på at bringe mere IT ind i undervisningen vækker stor glæde hos gymnasieeleverne.

»Man skulle være ualmindelig reaktionær, hvis man ikke synes, det er en god idé med iBøger,« siger formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Bjarke Dahl Mogensen: »Det er jo helt fantastisk, hvad det giver af muligheder, og det kan være et redskab til at få flere af dem med, som i dag har svært ved at forstå fagene,« siger han.

Formanden for Gymnasieskolernes Rektorforening Jens Boe Nielsen synes overordnet, at iBøger er en rigtig god idé, som han har svært ved at se nogle negative følger af.

»Det vil være nemt og praktisk for eleverne at bruge, og skolerne vil også være begejstrede. De fleste skoler har jo adskillige rum fyldt med bøger, og på min skole tager vi 700.000 fotokopier om året. Kan vi reducere noget af det, vil det være en lettelse,« siger han.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har ét forbehold over for den nye teknologi. Nemlig at ikke alle elever har deres egen bærbare computer - et redskab, som er helt essentielt, hvis iBøger skal kunne bruges.

»Den store udfordring vil være, at man ikke overskrider brugerbetalingsbeløbet på 2.500 kr. i løbet af de tre år og i stedet for at give de ressourcesvage elever flere muligheder, opsætter en barriere og skaber en social ulighed,« siger Bjarke Dahl Mogensen.

Det problem tror rektorforeningens formand dog ikke bliver så stort:

»Langt de fleste elever har i dag deres egen bærbare computer. Der vil være elever, der får problemer, men der tror jeg også, at man på de fleste gymnasier er i stand til at finde lokale løsninger og f.eks. låne eleverne en computer,« siger Jens Boe Nielsen.