Gymnasier: Besparelser vil koste hver tiende lærer jobbet

Regeringen bebuder massive besparelser på uddannelsesområdet, og det vil koste 1.700 lærerstillinger, lyder vurderingen fra Danske Gymnasier. Også erhvervsskolerne varsler fyringer.

Torsdag morgen klokken 08:15 afholdes der stormøde for alle elever på Egaa Gymnasium. Dette sker på opfordring af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, der er med i Uddannelsesalliancen, der har til formål at stoppe milliardnedskæringerne Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Thaysen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis regeringens planlagte besparelser på uddannelsesområdet gennemføres, vil landets gymnasier og erhvervsskoler været tvunget til at tynde grundigt ud i lærerstaben.

Det vurderer både Danske Gymnasier, Danske Erhvervsskoler og Uddannelsesforbundet, der alle advarer kraftigt om konsekvenserne af, at regeringen i sit finanslovforslag lægger op til markante besparelser på landets ungdomsuddannelser, skriver dr.dk.

I alt vil besparelserne koste 1.700 lærerstillinger i de kommende år, viser beregninger fra Danske Gymnasier, og det svarer til hver tiende gymnasielærer, forklarer formand Anne-Birgitte Rasmussen.

»Det er rigtig, rigtig mange gymnasielærerstillinger, og det vil komme til at gå ud over den kvalitet, vi har på de enkelte skoler. Det er rigtig ærgerligt, for vi har mere end nogensinde før brug for, at vores unge kan klare sig godt globalt set,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Regeringen bebuder i sit finanslovforslag at spare to procent på ungdomsuddannelsernes budgetter i 2016. Besparelserne - det såkaldte omprioriteringsbidrag - vil så vokse til fire procent i 2017, seks i 2018 og otte i 2019, hvis de vedtages på finansloven.

Gymnasierne er i forvejen underlagt besparelser som følge af erhvervsskolereformen og skal frem mod 2019 spare 4,5 procent årligt for at finansiere en del af reformen.

Lægger man alle besparelserne sammen, skal landets gymnasier årligt spare 975 millioner kroner fra 2019 og frem, viser beregningerne fra Danske Gymnasier.

»Det vil betyde, at der er valgfag, der ikke bliver oprettet. Nogle skoler opretter for eksempel et højniveauhold i tysk med kun ti elever, men det vil der ikke være råd til fremadrettet,« siger Anne-Birgitte Rasmussen, der også forudser flere konsekvenser:

»Det vil også betyde, at der er flere elever, der falder fra, fordi vi ikke længere vil have timer til at hjælpe de unge mennesker, der kommer fra hjem, der ikke er så fagligt stærke, og som har brug for støtte undervejs i deres gymnasietid.«

Også på landets erhvervsskoler frygter man lærerfyringer som konsekvens af besparelserne, fortæller direktør for Danske Erhvervsskoler Lars Kunov.

»Når det her (besparelserne, red.) er fuldt implementeret, så skal vi drive erhvervsskolerne for 900 millioner mindre om året. Det vil betyde, at vi kommer til at afskedige mellem 1.500 og 1.800 medarbejdere,« siger han til dr.dk.

Flere gymnasier landet over har torsdag nedlagt undervisningen for at protestere mod besparelserne. Der er desuden organiseret demonstrationer i både København og Aarhus torsdag eftermiddag.