Gymnasielever: Problematisk at klasser overfyldes

Det er ikke i orden, at gymnasier fylder klasserne med flere end de tilladte 28 elever per klasse på grund af rekordmange ansøgere, mener Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere end 28 elever i en gymnasieklasse er for mange.

Det fastslår gymnasieleverne selv, efter Berlingske torsdag skriver, at gymnasierne i hovedstadsområdet ikke formår at holde sig til klasseloftet på 28 elever på grund af det rekordstore ansøgerfelt i år.

»Vi kan se, at klasseloftet har været med til at forbedre kvaliteten af undervisningen markant, når man ser på blandt andet arbejdsro. Derfor bliver jeg bekymret for, at det vil forandres, hvis ikke man lever op til klasseloftet,« siger Mathilde Vinther, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

Klasseloftet på maksimalt 28 elever per klasse blev indført i 2012 af den daværende SRSF-regering sammen med Enhedslisten. Men med 13.100 unge, der i år har ansøgt om en gymnasieplads i Region Hovedstaden, er det svært for gymnasierne at holde sig under loftet.

Det fortæller Anne-Birgitte Rasmussen, der er formand for Danske Gymnasier og rektor på Københavns Åbne Gymnasium, som planlægger med 32 elever per klasse.

»Der er rigtig mange elever i København, der heldigvis vil gå i gymnasiet, og derfor har man lagt sig i selen for at oprette de ekstra klasser, der er nødvendige. Men vi har ikke kunnet komme helt ned på 28 elever i klasserne,« siger hun.

»Hvis der er for mange elever i klasserne efter sommer, må vi sætte nogle ekstra lærere på, så eleverne alligevel får en god oplevelse af at gå i gymnasiet,« tilføjer Anne-Birgitte Rasmussen.

Men det er ikke godt nok, mener Mathilde Vinther.

»Devisen går jo på, at man optager flere fra start, fordi der altid er nogle, der falder fra. Men det er klart, at der vil være højere frafald, hvis ikke eleverne får fornemmelsen af, at der er tid til dem i klasseværelset. Det er ret problematisk, hvis man bare tænker, at der sagtens kan være nogle flere. Gymnasierne er simpelthen nødt til at leve op til lovgivningen,« siger gymnasielevernes formand.