Gymnasielærerne støtter folkeskolelærernes kamp

Gymnasieskolernes Lærerforening vil tage initiativ til at yde økonomisk støtte, hvis landets folkeskolelærere ender i en lockout.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et møde i Gymnasieskolernes Lærerforenings (GL) repræsentantskab onsdag aften besluttede gymnasielærerne at støtte deres kolleger i folkeskolen, hvis den verserende konflikt mellem Kommunernes Landsforening (KL) og folkeskolelærerne ender i en lockout 1. april. Det oplyser GL på deres hjemmeside.

»Det er helt uacceptabelt, at finansministeren og S-SF-R-regeringen tromler undervisere i Danmark i øjeblikket. Arbejdsgiverne har ikke været og er ikke interesseret i reelle forhandlinger med lærerne. De vil have det hele, og de vil gå hele vejen for at få det. Det er disrespekt for den danske model, når arbejdsgiver misbruger sin dobbeltrolle som både arbejdsgiver og lovgiver,« siger repræsentantskabet i en fælles udtalelse.

På mødet blev det besluttet, at hovedbestyrelsen skal tage initiativ til, at GL yder økonomisk støtte til folkeskolelærerne, hvis konflikten ender i en lockout, som KL har varslet fra 1. april.

»Folkeskolelærerne kæmper lige nu en kamp, vi gerne vil støtte. En kamp for at gøre befolkningen opmærksom på, at der ikke er tale om et kvalitetsløft i undervisningen, men tale om øgede besparelser og fjernelse af lærernes overenskomstmæssige rettigheder på bekostning af kvaliteten. En kamp, som gymnasielærerne har måttet opgive. Vi har den dybeste respekt for folkeskolelærernes kamp, og hvis ikke KL vil lytte til folkeskolelærernes ønsker, forudser vi, at undervisningen i Danmark, langt ud i fremtiden, vil blive præget af uengagerede og stressede lærere, der ikke har tid og lyst til at tage sig af den enkelte elev. Samtidig vil det tage mange år at genskabe fagforeningernes tro på den danske model igen,« lyder det videre i udtalelsen.

Hvis Danmarks Lærerforening (DLF) og KL, der mødes næste gang i Forligsinstitutionen på mandag, ikke kan blive enige om en ny overenskomst, kan konflikten tidligst træde i kraft 1. april. Men Forligsinstitutionen kan vælge at udskyde konflikten to gange 14 dage, så den først effektueres 1. maj.

Med 1,7 milliarder kroner i strejkekassen har Danmarks Lærerforening råd til at være i konflikt i ti uger.

Forhandlingerne mellem KL og DLF om lærernes overenskomst brød sammen i sidste uge på grund af strid om lærernes arbejdstidsregler.