Gymnasieelevers sexliv udstilles på sociale medier - og de unge må bare bide det i sig

Intime billeder af unge menneskers bare baller, tyngekys og meget mere florerer på de sociale medier, men de unge tør ikke at sige fra, selvom de føler sig krænket og misbrugt, forklarer eksperter.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vrimler med Facebook-sider, hvor alle offentligt kan se gymnasiepigers nøgne numser, hvem der snaver med hvem og sågar også et billede, hvor en navngiven dreng rører ved en piges kønsdele.

Lyngby-Garning, OG Garning, Göts – Lyngby, NAGarning og NAGöts er blot nogle af de sider, Berlingske har fundet frem til.

I kommentarsporet til billederne og videoerne fremgår det tydeligt, hvem der optræder, fordi »vennerne« er så flinke at gøre den pågældende person og omverdenen opmærksom på det ved at tagge personen.

Umiddelbart ser det dog ikke ud til, at der er nogle af dem, der optræder på billederne, som har indvendinger mod, at deres intime forhold bliver lagt til offentligt skue. Men det kan der være en god grund til, forklarer Anna Bjerre, der er psykolog og direktør for organisationen Girltalk.dk.

»De brokker sig ikke, for det kan de ikke. De er bange for at virke snerpet og sippet. Der er nogle uskrevne regler for, hvad man er nødt til at bide i sig, og hvad man kan opponere imod. Du kan ikke være hende, der siger, at dét vil du ikke have. Det er bedre bare at tie det ihjel, synes de,« forklarer hun og fortsætter:

»De gør sig selv sårbare, hvis de siger fra, og hvis der så ikke er nogen, der gider slette billedet: Hvad så? Det er ligesom mobning i skolegården, hvis én siger: Ej lad være, jeg vil ikke have, at du driller - hvor meget tror du så, at den person står for skud næste gang?«

Uskrevne regler styrer de unge

Berlingske har kontaktet flere unge, der optræder i intime situationer på billeder og videoer på Facebook-siderne, men de har ikke ønsket at udtale sig.

Projektleder hos Center for Digital Pædagogik, Jonas Ravn, forklarer, at det er svært at vurdere, om disse Facebook-sider er drengestreger, hvor de unge ikke overvejer konsekvenserne, eller om det er decideret ondskab.

»På sociale medier er der flertalsforståelse for, hvad der er go og no-go. Der er nogle uskrevne regler, som de unge følger. Jeg oplever jævnligt, at de unge tænker: Det er jo bare sådan, det er – hvis jeg anmelder det eller begynder at råbe op, har jeg tabt,« siger han.

De unge er blevet klogere

Der har den seneste tid været tørke på Facebook-siderne, men det skyldes, ifølge Jonas Ravn, at de unge er blevet klogere.

»Jeg oplever mest, at deling af sådanne billeder og videoer foregår på lukkede sider på de sociale medier, som man skal inviteres til.«

Det problematiske ved billeder af intim karakter er, at de ting, som de unge deler, bliver liggende. Det kan godt være, at folk glemmer billederne, eller at betydningen forsvinder, men man vil altid kunne finde det frem igen, når det først har været på internettet, forklarer Anne Bjerre.

»Fænomenet er overhovedet ikke noget nyt. Der er – og har længe været - adskillige eksempler på unge, der hænger hinandens sexliv ud. Tidligere blev folk udsat for en Blå Bog, men når den var slidt op, var den der ikke mere. Udviklingen går nu i en retning, hvor tilgængeligheden og publikummet er langt større,« siger hun.

Hun bakkes op af Jonas Ravn.

»Det er grænseoverskridende at vide, at meget private dele af en selv, ligger til offentligt skue til evig tid, for man kan aldrig vide, om den sidste kopi er væk. Man kan sagtens risikere, at man om ti år bliver konfronteret med én, der har gemt et billede.«

»Det er den forståelse af, at man ikke længere ejer sig selv, der er grænseoverskridende – altså at finde ud af, at alle har adgang til en.«

Men hvorfor er det, at man ikke længere ejer sig selv og sin egen krop, og at man ikke selv er herre over, hvad der bliver lagt på de sociale medier?

»Noget af det ligger i de flertalsmisforståelser om, at når man bliver kærester i teenageårene, er nøgen- og kyssebilleder en del af gamet, og så tænker de unge, at det er sådan hos alle par. Men i det øjeblik hvor en forsmået ekskæreste begynder at dele disse ting, ruller lavinen,« forklarer Jonas Ravn.

Piger føler sig misbrugt

Selvom de unge gymnasieelever tilsyneladende ikke råber op, når deres scoringer eller nøgne krop dokumenteres på de sociale medier, har de store konsekvenser for nogle.

»For dem, jeg taler med, har det stor indflydelse på deres liv. Der er piger, der fortæller om, at de føler sig krænket, misbrugt og nogle af de bliver halvparanoide, fordi de tror, at folk vil dokumentere alt, hvad de laver på gaden. De mister deres selvværd, selvtillid og troen på andre mennesker,« siger Anna Bjerre.