Gymnasieelever utilfredse med venstreorienteret forening

De er trætte af blokerede skoler og demonstrationer. Gymnasieelever vil starte ny tværpolitisk elevorganisation. De mener, at elevernes nuværende organisation er alt for venstreorienteret.

Gymnasieelevernes organisation, DGS, er domineret af københavnske venstreorienterede, der fører partipolitik med gymnasieeleverne som gidsler.

De laver kampagner for velfærd, efterløn og pædagoger i stedet for at koncentrere sig om uddannelsespolitik.

Sådan lyder opsangen fra to gymnasieelever, der nu vil starte en ny tværpolitisk organisation for gymnasieelever, hvor også borgerlige og socialdemokratiske unge kan få indflydelse.

»DGS vælger altid demonstrationer og blokader som første modtræk i stedet for parlamentariske midler. Inden for det seneste år har de arrangeret fire demonstrationer, og det er nærmest blevet en fast tradition at demonstrere op til finanslovsforhandlingerne,« siger Alexander Grandt Petersen.

Han har tidligere været formand for folkeskoleelevernes organisation, Danske Skoleelever, og var i sin formandstid skarp og kritisk over for regeringens uddannelsespolitik.

Vil varetage elevernes sag
»Vores nye organisation skal ikke varetage regeringens sag, men elevernes. Vi vil gå regeringen på klingen i spørgsmål om f.eks. gruppeeksamen og klassekvotienter, men vi vil ikke hver gang blokere gymnasier og stille os op på gaden,« siger Alexander Grandt Petersen.

Indtil for to år siden var der to organisationer for gymnasieelever, men den lille borgerlige organisation, GLO, valgte at slå sig sammen med DGS for at kunne tale gymnasieelevernes sag stærkere.

Alexander Grandt Petersen mener ikke, at DGS har levet op til løftet dengang om også at rumme elever, der er borgerlige eller befinder sig på den politiske midte, ligesom han er utilfreds med, at DGSs formand typisk er medlem af SFs ungdom eller Socialistisk Ungdoms Front.

Ærgerligt
Næstformanden i DGS, Pelle Dam, afviser beskyldningerne, og han synes, det er ærgerligt, at gymnasieeleverne skal splittes i to organisationer.

»Jeg synes, de er helt galt på den. Det er en misforståelse, at vi mener noget om pædagoger. Vi lavede kampagner sammen, men vi holdt fokus på uddannelsespolitik. Jeg synes, det er fint, at de er kritiske, men jeg havde foretrukket, at de var fortsat i DGS og havde forsøgt at ændre det i stedet for at etablere en ny organisation. Det kan ikke gavne gymnasieeleverne, at der skabes splittelse,« siger Pelle Dam, der fastholder, at DGS er en demokratisk organisation, som man bare kan stille op til. Han afviser selv at være medlem af et venstreorienteret parti, ligesom sidste års formand heller ikke var det.