Gymnasieelever skal straffes hårdere, hvis de snyder og mobber

Der skal være tydelige konsekvenser, hvis elever snyder, mobber eller opfører sig dårligt og truende, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA), der er klar med ny bekendtgørelse.

På hjemmesiden "FixMinOpgave" kan gymnasieelever købe skoleopgaver til en selvvalgt karakter. Grundlægger Frederik Drews mener ikke, det er snyd, men derimod en hjælp til unge, så de kan få mere balance i hverdagen og stadig komme ind på deres drømmeuddannelse. På billederne ses en gymnasiestuderende, der bliver betalt for at løse andre elevers opgaver via FixMinOpgave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gymnasierne skal kunne gribe hårdere ind over for gymnasieelever, der snyder ved prøverne eller mobber kammeraterne. Undervisningsminister Merete Riisager (LA) udsender i dag en ny bekendtgørelse om studie- og ordensregler på gymnasierne.

Med bekendtgørelsen skal det være muligt for gymnasierne bedre at kunne gribe ind med sanktioner imod snyd til prøver og i den almindelige undervisning og over for mobning på de sociale medier - også selv om mobningen foregår i elevernes fritid, skriver Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

»Uddannelse er et privilegium og skal tages alvorligt. Derfor skal der være tydelige konsekvenser, hvis elever ikke formår at overholde reglerne. Det gælder både regler om snyd, dårlig opførsel, mobning eller truende adfærd. De nye studie- og ordensregler skal sikre, at gymnasiet er et trygt og rart sted at være for eleverne, og at reglerne, som den enkelte er ansvarlig for at leve op til, er gennemskuelige og fair for alle,« siger undervisningsminister Merete Riisager.

Sidste år kom der i flere medier fokus på gymnasieelever, der delte nøgenbilleder af deres skolekammerater og udstillede hinandens sexliv i sladderblade på skolen. Denne sommer er det gymnasieelevers snyd med eksamensopgaver, der er kommet i vælten, fordi firmaet FixMinOpgave har etabeleret sig med salg af opgaver til gymnasieelever. I FixMinOpgave koster en opgave, der skal give et 12-tal mere end en opgave til et 10-tal og så fremdeles.

I bekendtgørelsen er snyd et indsatsområde både ved skriftlige afleveringer i den almindelige undervisning og i forbindelse med prøver. Som noget nyt kan snyd ved prøverne sanktioneres efter reglerne i bekendtgørelsen, skriver ministeriet. Det vil sige, at hvis en elev snyder til en prøve og efterfølgende også snyder i forbindelse med undervisningen, kan de to overtrædelser ses som gentagelsestilfælde. Med de nye regler kan skolen vælge en lidt hårdere sanktion, end det ville have været muligt at gøre, hvis eleven ikke havde snydt tidligere. Eleven vil i yderste konsekvens kunne bortvises.

I forhold til mobning på de sociale medier vil skolen for eksempel kunne bestemme, at en elev, der har mobbet, skal udelukkes fra at deltage i konkrete arrangementer på skolen.

Formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, har tidligere foreslået, at eleverne skal gå et helt år om, hvis det bliver opdaget, at de ikke selv har lavet den opgave, de har afleveret.

Bekendtgørelsen træder i kraft 1. oktober. Den er en udløber af den politiske aftale om en ny gymnasiereform, som blev indgået i juni 2016. Her var partierne enige om at styrke det lokale ledelsesrum på institutionerne og bekæmpelsen af snyd.