Gymnasieelever på barrikaderne i dag

I fire større byer demonstrerer elever fra ungdomsuddannelserne over de varslede nedskæringer.

Enkelte gymnasieelever demonstrerede i forrige uge mod regeringens nedskæringer på finansloven. I dag vil elever på 25 gymnasier og HF-institutioner landet over demonstrere mod nedskæringerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Gymnasie- og HF-elever landet over protesterer i dag over de varslede nedskæringer på ungdomsuddannelserne.

Ifølge Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) forventes der i dag blokader på 25 af landet gymnasier. Der vil derudover være demonstrationer i København, Århus, Odense Aalborg og Struer fra kl. 16 i dag.

Protesterne sker, fordi regeringen har meldt ud, at uddannelsesinstitutionerne skal spare en procent af gymnasiernes samlede økonomi. Et beløb der ifølge DGS svarer til 53 millioner kroner.

- Konsekvenser er til at tage at føle på. Der vil skulle være flere elever i klasserne, der vil være færre studieture, færre lektiecafeer og lukning af valghold. Og det vil ramme de svageste elever hårdest, fordi det er tiden mellem eleven og læreren, det går ud over, siger formanden for DGS Gry Möger Poulsen.

Hun håber at demonstrationerne kan få politikerne til at ændre holdning.

- Vi vil have trukket besparelserne af bordet. Og vi mener, at især Dansk Folkeparti har et problem, fordi de under valgkampen sagde, at uddannelserne var vigtige, og at de ville være ungdommens parti, siger Gry Möger Poulsen.

Her til formiddag vil der være stormøder på mange af gymnasierne, og her vil eleverne beslutte, om de vil lave blokader eller gå i skole.

- Vi forventer, at mange vil lave blokader og bruge dagen på at forberede demonstrationerne i eftermiddag, siger Gry Möger Poulsen.

Eleverne får opbakning fra gymnasielærerne.

- Regeringens grønthøsterbesparelser på uddannelse er katastrofale for jer og
for det danske samfund. Når Bertel Haarder siger, at der ikke spares på uddannelse, passer det ikke. Regeringen bruger de samme penge igen og igen. Men det kan man ikke lave uddannelser for. I har Gymnasieskolernes Lærerforenings (GL) støtte i jeres kamp for uddannelser i verdensklasse! GL opfordrer lærere til at deltage i elevernes aktiviteter uden for undervisningstiden, skriver Gymnasieskolernes Lærerforening til eleverne.