Gymnasieelever døjer med dårlig søvn

Gymnasieelever kæmper med dårlig nattesøvn og koncentrationsbesvær på grund af en presset hverdag, viser en ny undersøgelse. Minister afviser at slække på uddannelseskravene.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen

Hver anden gymnasieelev føler sig »ofte eller dagligt« psykisk presset. Og hver fjerde gymnasieelev oplever søvnløshed på grund af en presset hverdag. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt 5.029 elever på 165 gymnasier, som Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) står bag, skriver Politiken.

31,5 procent af eleverne oplever desuden dagligt eller ofte koncentrationsbesvær.

Det er stærkt bekymrende, siger formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Phillip Dimsits Lerer til avisen. Ifølge ham er der behov for, at politikerne »løsner lidt op i de mange adgangskrav, der er kommet, og i den uddannelsespolitiske retorik, der har været ført om, at vi unge skal skynde os«.

Formanden for Gymnasieskolernes Rektorforening Anne-Birgitte Rasmussen finder det »ikke nødvendigvis negativt«, at eleverne føler sig pressede, da det ifølge hende er god læring, hvis eleverne føler sig udfordrede. Hun er dog overrasket over, at så mange elever svarer, at de oplever koncentrationsbesvær og døjer med søvnløshed:

»Presset er dårligt, hvis det virker ind på elevernes almene tilstand. Så vi skal tage det alvorligt, og lærerne skal tale med eleverne i fællesskab om det ude i klasserne«.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) afviser at bløde op på uddannelseskravene til de unge og mener ikke, at den uddannelsespolitiske retorik har handlet om at stresse de unge.

»Selvfølgelig er der ingen, der ønsker, at gymnasieelever ligger søvnløse om natten, men omvendt er det okay, at folk yder alt, hvad de kan, for at blive så dygtige som muligt,« siger han og tilføjer:

»Alle har mulighed for at komme ind på en uddannelse, hvis de søger bredt nok. Man må have sig for øje, at man ikke kan stirre sig blind på en enkelt drømmeuddannelse. Man må søge bredt, så man ikke alene søger ind på de uddannelser, som flest søger ind på,« siger han til Politiken.