Gymnasiedrab koster otte års fængsel

En konflikt mellem to teenagere løb løbsk og resulterede i et drab. Offerets forældre er tilfredse med den hårde straf i en tragisk og meningsløs sag.

Den 17-årige Abdiqani Farah Jama Ismail blev fredag idømt otte års fængsel, efter at han i november 2015 dræbte en jævnaldrende gymnasieelev med et knivstik i hjertet.

Dommen blev afsagt ved Retten i Hillerød, som med afgørelsen valgte at følge anklager Tina Davidsens anbefaling om netop otte års fængsel.

Som udgangspunkt straffes drab med fængsel i 12 år. Men både anklager og forsvarer var enige om, at gerningsmandens unge alder udgør en formildende omstændighed.

Abdiqani Farah Jama Ismail var kun 16 år gammel, da han en tirsdag eftermiddag i november 2015 blev uvenner med den 17-årige Mads Skjoldsøge på gågaden i Hillerød.

I de følgende dage eskalerede skænderiet på Facebook, og de to aftalte at mødes for at afslutte fjendskabet "mand til mand".

Det endte dog med et drab, da Abdiqani Farah Hama Ismail til mødet medbragte en kniv, som han stak i brystet på Mads Skjoldsøge.

Han døde få timer senere på Rigshospitalet, da stikket ramte hans hjerte.

Flere vidner har forklaret, hvordan Abdiqani Farah Jama Ismail i dagene op til drabet forsøgte at anskaffe en kniv. Blandt andet derfor mente retten, at den dømte havde til hensigt at dræbe.

Den 17-årige har derimod forklaret, at han kun havde anskaffet kniven af frygt for sin modstander, og at han ikke troede, at Mads Skjoldsøge ville dø af et enkelt knivstik i brystet. Men den udlægning var retten ikke enig i.

Den dømte valgte straks at anke afgørelsen til landsretten.

Offerets forældre udtrykte efter dommen tilfredshed med udfaldet.

- Min søns morder har i dag fået den hårdeste straf for en dybt tragisk og meningsløs sag. Det er jeg glad for, sagde faren, Morten Skjoldsøge.

Mads Skjoldsøges mor, Lykke Petersen, fortalte efter dommen, at drabet og retssagen har sat gang i mange overvejelser om, hvordan man kan undgå, at andre skal miste deres søn på grund af et meningsløst skænderi mellem to teenagere.

- Det er gået op for mig, at der er noget helt galt med det samfund, vi lever i. Der mangler nogen, der tager ansvar og tør anmelde, at en farlig person går frit rundt og opfører sig tåbeligt.

/ritzau/