Gyllen rammer i påsken

En stank af gylle klæder næppe sildemaden til påskefrokosten, og det er et dilemma for de danske landmænd.

Så skal der spredes gylle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er blevet forår. Sneen er smeltet, og solen titter frem.

Det betyder også, at det er blevet tid til at sprede indholdet af de propfyldte gyllebeholdere, der længe har ventet på at kunne komme ud og gøre gavn på de danske marker.

Men det er næppe nabovenligt at køre ud med gyllevognen i hverken påskedagene eller den kommende konfirmationstid, og landmændene er derfor i noget af et dilemma, skriver Landbrugsavisen.dk.

Men en gylleSMS kan redde påsken for både landmændene og deres naboer.

GylleSMS er nemlig en service, hvor landmændene nemt kan sende en SMS eller e-mail til de tilmeldte naboer og informere om, hvornår de kan forvente, at en mindre tiltrækkende dunst omgiver deres ejendom.

Samtidig kan naboerne også via gylleSMS'en informere landmændene om forestående begivenheder som den helt store familiepåskefrokost eller sønnens konfirmation.

Snak over hækken

Desværre er gylle-påminderen, der har været tilgængelig siden 2006, ikke nogen stor succes.

- GylleSMS'en er meget aktuel lige nu, fordi det snart er påske, og fordi vi specielt i år er kommet noget bagefter pga. vejret. Men desværre bliver det ikke brugt så meget mere, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, som står for servicen.

Han fortæller, at den lille brug af gylleSMS'en, som ellers blev modtaget godt i starten, kan skyldes, at landmænd og naboer i stedet for SMS'en tager en snak over hækken og får klaret problemerne.

Hold gyllen hjemme

Den hopper de dog ikke på hos Landsforeningen for Gylleramte.

- At SMS-tjenesten ikke bliver brugt er ikke et udtryk for, at der ikke er et problem, men måske mere et udtryk for, at der er mange, der ikke ønsker at have et mobilnummer liggende hos en person, som de i forvejen har problemer med, fordi de ikke kan finde ud af at samarbejde ordentligt, siger formand Mona Blenstrup.

Hun mener ikke, at en gylleSMS er løsningen. I stedet burde landmændene droppe gyllespredningen - i hvert fald på bestemte dage:

- Pinsen og påsken ligger på faste dage, og konfirmationsdagene er også ret fastlagte. Der burde svineproducenterne holde deres gylle hjemme. De har så mange andre dage at tage af, så det synes jeg, ville være fint nabosamarbejde, siger hun.