Gyldendal dropper nazi-bog

Gyldendal-bogen»De Grønne djævle «, der hylder nazityske elitesoldater som helte, udkommer alligevel ikke

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amatørhistorikeren Bent Christensen, der i det civile liv arbejder som controller på Fyn, skulle have optrådt på BogForum om et par uger. Han var inviteret med som gæst på Tranescenen, hvor Danmarks største forlag, Gyldendal, præsenterer aktuelle forfattere for bogelskende danskere.

Nu er arrangementet aflyst. Det samme er udgivelsen af Bent Christensens bog, »De grønne djævle. Tyske jægersoldater fra 1. Faldskærmsdivision.« I bogen hyldes de nazityske soldater som nogle af Anden Verdenskrigs helte og som ofre for bestialske civile grækere under slaget om Kreta. Soldaternes egne massakrer på civile omtales ikke. Gyldendal er nu nået frem til, at man ikke vil udgive den slags. Det oplyste forlaget i går.

Sagen begyndte med en hård anmeldelse i Berlingske Tidende. Ifølge anmeldelsen, der var skrevet af Bent Blüdnikow, synes det at have været Bent Christensen magtpåliggende at understrege, at det tyske elitekorps bestod af tapre soldater og ikke af fanatiske nazister eller forbrydere.

Trods disse anklager afviste Gyldendal i første omgang at droppe bogen, der skulle være udkommet 7. oktober. Dagen efter besluttede forlaget dog, at udgivelsen skulle stilles i bero indtil videre.

»Det er naturligvis ikke Gyldendals intention at være udgiver af bøger, der forherliger den tyske krigsindsats,« forklarede direktøren for Gyldendal Fakta, Lars Boesgaard, dengang. Han tilføjede, at han først og fremmest var ked af, at jægerkorpsets henrettelser på Kreta ikke nævnes i bogen. Dernæst, at jægerkorpset ikke sættes i sammenhæng med den øvrige tyske krigsmaskine og dermed kommer til at fremstå som et hvilket som helst elitekorps uden eget ansvar for nazismens ugerninger.

»Vi burde have været opmærksomme på disse forhold, men vi har ikke været skarpe nok - og det beklager jeg,« sagde Lars Boesgaard.

I en kortfattet e-mail til Berlingske Tidende i går skriver Lars Boesgaard:

»Vi har haft flere faghistorikere på sagen, og vi har desuden diskuteret mulighederne for at ændre bogen med forfatteren, men vi er – i god ro og orden – blevet enige om at opgive udgivelsen.«

soren@berlingske.dk

web-henvisning: Læs desuden Bent Blüdnikows artikel »Farlig og forløjet heltebog om tyske soldater i krig« og Søren Kassebeers artikel »Gyldendal vil ikke forherlige nazi-tyske soldater«.