Gurkemeje bliver det nye guld

»Glem alt om DONG-aktien. Sæt i stedet dine penge i gurkemeje. Det bliver det nye guld, for vi leder altid efter the quick fix, der skal give os en genvej til sundhed og et langt liv.«

Kasper Krogh, indlandsredaktør på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Et sted i Kina må der gå en bonde rundt med et bredt smil på læben. I årevis har han dyrket en knoldet rod, der nu har forvandlet sig til guld. Vi taler om ingefær, danskernes seneste mirakelmiddel. Som vi beskrev for nylig, spiser, drikker og juicer danskerne ingefær som aldrig før. Coop forventer at fordoble salget af knolden, og 7-Eleven satser på i år at sælge en million såkaldt helseshots med ingefær. Da kantinen her på Berlingske for nylig blev gennemrenoveret, fik vi en juicepresser til at lave helsejuice på. Vi behøvede ellers ikke gå så langt før, for i den boligblok i Pilestræde, hvorfra disse linjer skrives, ligger i forvejen tre juicebarer og en 7-Eleven om hjørnet. Alle med presset knold på menuen.

Smager rå ingefær bare superlækkert? Ikke helt, vel. Ud over en effekt på kvalme og en mulig – altså måske – gavnlig virkning på immunforsvaret, så handler den sundhedsmæssige effekt af knolden måske mere om tro end viden. Det forklarede ernæringsrådgiveren Per Brændgaard til TV 2 for nylig:

»Det smager sundt. Smagen er stærk og karakteristisk. Det, vi ved fra placeboforskning, er, at hvis piller har en stærk farve, virker de meget bedre, end hvis de er hvide. På samme måde er det formentlig med helsekost.«

Vi kører helsekosten ned, også selv om det måske sker med rynket næse. Det handler om troen på the quick fix, den nemme vej til sundhed og det lange liv. Hvilket vi higer efter. Spørg bare producenterne af fiskeolie, skyr, spelt og kambuchasvampe, som de seneste år har tjent styrtende på os. Alene på skyrfronten jublede Arla for nylig i Politiken over et tidoblet salg i løbet af tre år.

Mit eget køleskab rummer ofte både skyr og ingefær. Men jeg trøster mig ved, at jeg ikke er alene om at falde for noget, der måske er det rene placebo. Vi er ikke meget bedre end dem, der for 150 år siden stimlede sammen om en prærievogn i Det Vilde Vesten, når kvaksalveren kom til byen for at sælge sin mirakelmikstur. Som i bedste fald var camoufleret postevand.

Vi leder konstant efter the quick fix, den nemme vej til sundhed og det lange liv, og i den sammenhæng har ingefær lige nu en førerposition. Men gurkemeje kan blive det næste sort på helseområdet Fold sammen
Læs mere

Så hvorfor? Fordi vi i et land, hvor influenzaen hærger hver vinter, og hvor levealderen halter efter vores nabolande, gerne vil være sundere, mindre syge og leve længere. Og fordi det er så uendeligt meget nemmere at drikke et helseshot, spise skyr med havtorn eller to fiskeoliepiller hver morgen, end at gøre det, som ifølge al videnskab virkelig batter, men som vi har notorisk svært ved: At kvitte smøgerne, drikke noget mindre og røre os noget mere. Leve et liv med mindre stress og mere søvn. Med mindre skærm, mere frisk luft. Og en masse andre solide, lægelige råd, der desværre kræver en viljestyrke og disciplin, som de færreste af os har. Derfor tager vi mirakelpillen. Eller drikker den. Og føler os en lille smule mere raske hver gang. Selv om vi inderst inde godt ved, at det nok ikke helt er nok. Til slut et lille tip: Glem alt om DONG-aktien. Sæt i stedet dine penge i gurkemeje. Det bliver det nye guld.