Guldsjakalen laver en ulv og hænger ud i Danmark

DNA-spor afslører, at en guldsjakal er løs i det sønderjyske. Det er uklart, hvor den kommer fra. Men den er ikke den første af sin slags herhjemme. Dermed kan den danske natur være på vej til at byde endnu et stort rovdyr velkommen, efter at ulven i de senere år har gjort dansk comeback.

Naturfotograf Carsten Clausen fotograferede denne guldsjakal i Lille Vildmose i Himmerland i sommeren 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Clausen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først kom ulven til Danmark, nu kommer guldsjakalen, og som ulven har den appetit på egnsretterne.

Således er der siden 2015 registreret tre guldsjakaler herhjemme rundt omkring i Jylland, og nu kan Miljøstyrelsen på baggrund af DNA-prøver afsløre, at en enkelt guldsjakal har sat tænderne i hele 11 lam og får egnen omkring sønderjyske Toftlund.

Guldsjakalen er større end en ræv, men mindre end en ulv, og de indtil videre tre individer i Danmark har formentlig fundet vej hertil fra det nordlige Balkan gennem bl.a. Tyskland og Polen, vurderer seniorforsker Thomas Secher Jensen, Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Dyret har sin højborg i Rumænien og Bulgarien, men yngler også i Ungarn. Thomas Secher Jensen kender ikke til, at den yngler længere mod nord.

Guldsjakaler bliver som ulve grebet af vandrelyst, når de lokale bestande bliver for store, og der er overskud af dyr.

Ifølge Thomas Secher Jensen bliver de måske også hjulpet på vej af, at ulve i Rumænien og Bulgarien er blevet reguleret, hvilket har givet mere plads til guldsjakalerne.

»Når der er overskud af dyr, begynder de at sprede sig, og dermed ekspanderer bestanden,« siger han:

»Det er egentlig bare ulvehistorien om igen. Begge dyr ekspanderer og bevæger sig nordpå.«

Derfor kan Thomas Secher Jensen sagtens forstille sig, at »vi kommer til at se flere guldsjakaler herhjemme«. Akkurat som der siden 2012 med sikkerhed registreret en håndfuld forskellige ulve i Jylland. Forleden kunne Miljøstyrelsen tilmed meddele, at et ulvepar nu ser ud til at have etableret sig i et sted i Vestjylland. De danske ulve stammer fra flokke i Tyskland. Der er rigeligt med vildt til dem, ligesom husdyr såsom får også bekommer dem vel.

Danskerne skal dog ikke frygte endnu et stort rovdyr. I øvrigt skal de heller ikke frygte ulven, tilføjer Thomas Secher Jensen. Men et lam, det er en anden sag.

Med sin grålig-brune pels kan guldsjakalen på afstand til forveksling ligne en ræv eller en ulv. Thomas Secher Jensen har da heller ikke svært ved at forestille sig, at der blandt de mange obeservationer af ulve gemmer sig en sjakal eller to.

Den første guldsjakal herhjemme blev registreret i 2015 efter en påkørsel i midtjyske Karup. I februar i år blev endnu et dyr dræbt i forbindelse med ræveregulering i vestjyske Thorsminde. I august sidste år blev der taget en billedserie af en guldsjakal i fuld firspring i Lille Vildmose i Himmerland. Det er uklart, om det er dyret fra Lille Vildmose, der siden april har været på rov omkring Toftlund.

To dyrehold har haft besøg af guldsjakalen i Sønderjylland. Ejerne får dog ikke statslig kompensation for deres døde dyr, sådan som de ville have fået, hvis de var faldet i kløerne på en ulv. Men da de 11 lam og får har været hegnet ind og forsøgt sikret med andre, såkaldte afværgeforanstaltninger som lys og lyd, kan Miljøstyrelsen måske give tilladelse til, at denne ene guldsjakal bliver skudt.

»Det vil vi være åbne over for med dette ene dyr,« siger naturplanlægger i Miljøstyrelsen, Lasse Sehested Jensen.