Guldbrandsen undrer sig over torturdom

Filminstruktøren Christoffer Guldbrandsen undrer sig over Østre Landsrets frikendelse af Forsvarsministeriet i sag om tortureret afghansk tolk.

Instruktøren bag den kontroversielle dokumentarfilm 'Den Hemmelige Krig' fastholder undrer sig over, at Østre Landsret ikke finder det bevist, at Forsvarsministeriet i 2002 kendte til ulovlig tortur begået af amerikanerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christoffer Guldbrandsen fastholder, at de danske myndigheder vidste, at fanger overgivet i amerikansk varetægt kunne blive udsat for tortur. Østre Landsret har i dag afsagt en kendelse, der går i mod samme påstand, som af flere kilder blev dokumenteret i Guldbrandsens omdiskuterede dokumentarfilm 'Den Hemmelige Krig' fra 2006.

Retten har afgjort, at den afghanske tolk Ghousouallah Tarin ikke får erstatning for sin påstand om, at danske soldater i Afghanistan udleverede ham til amerikansk militær, som udsatte ham for tortur.

Christoffer Guldbrandsen, der understreger, at hans film og Østre Landsrets kendelse ikke på nogen måde er forbundet, kalder det paradoksalt, at retten ikke mener, det kan bevises, at Forsvarsministeriet kendte til, at der blev begået tortur af fanger i amerikansk varetægt.

- Det vi fremlægger i filmen er ikke påstande men håndfast dokumentation for, at man i Forsvarsministeriet kendte til anklagerne om tortur. Flere uafhængige undersøgelser har oven i købet efterfølgende konkluderet, at dokumentationen i filmen holder. Derfor undrer det mig virkeligt, hvis Østre Landsret ikke finder det bevist, at Forsvarsministeriet kendte til torturen, fortæller Christoffer Guldbrandsen til Berlingske.

Dokumentation: Læs Østre Landsrets kendelse

Forsvarsministeriet frifindes for tolkens krav om 50.000 kroner i erstatning, selvom Østre Landsret finder tolkens forklaring om tortur troværdig. Men retten har ikke fundet bevis for, at Forsvarsministeriet på forhånd har vidst, at tolken kunne risikere at blive tortureret og derved kunne blive draget til ansvar.

Rykker ikke ved Guldbrandsens påstand

Kendelsen er altså i direkte modstrid med den dokumentation, Christoffer Guldbrandsen lægger frem i sin dokumentarfilm. Men instruktøren fastholder over for Berlingske filmens centrale påstand.

- Dommen rykker ikke ved de faktuelle forhold dokumenteret i ’Den Hemmelige Krig’, som er, at danske styrker overlod fanger til amerikanske styrker vel vidende, at de risikerede henrettelse og tortur. Den påstand står ved magt, uanset hvad Østre Landsret mener, forklarer Christoffer Guldbrandsen, der endnu ikke har haft tid til at sætte sig fuldt ind i dommen, da Berlingske fanger ham over telefonen.

Skabte stor debat

Tilbage i 2007 skabte Christoffers Guldbrandsens dokumentarfilm ’Den Hemmelige Krig’ om Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan stor opmærksomhed og heftig debat i medierne og ikke mindst på Christiansborg. Filmen påstod, at Danmarks havde overgivet fanger til amerikanske varetægt, velvidende at det kunne betyde tortur og henrettelse for de overgivne fanger.

I filmen stod flere tidligere fanger frem og forklarede, hvordan de blev tortureret i amerikanske varetægt. En journalist fra nyhedsbureauet AP medvirkede også. Han havde set torturerede fanger løsladt fra amerikansk varetægt.

Christoffer Guldbrandsen stiller sig uforstående over for, at Østre Landsretten bestrider, at danske myndigheder skulle have kendskab til amerikanernes brug af tortur, når USA selv har indrømmet, at torturen fandt sted.

- Da vi lavede filmen i sin tid, gik Søren Gade, Per Stig Møller og Anders Fogh Rasmussen ud og sagde, at USA ikke torturerer deres fanger. I dag er vi et andet sted. Nu har vi en ny amerikansk præsident, der indrømmer, at man torturerede afghanske fanger, og George Bush har skrevet en selvbiografi, hvor han skriver, det var den rigtige ting at gøre, fortæller Christoffer Guldbrandsen.

Sagen foregik for lukkede døre

Han undrer sig desuden over, at sagen er foregået bag lukkede døre, så offentligheden derfor ikke har kunnet få indsigt i sagens beviser.

- Det er nogle helt centrale akter i sagen, som landsretten tidligere har afvist at lægge frem for offentligheden. Blandt andet en auditørundersøgelse omhandlende en dansk soldat, der gik til sine overordnede og fortalte, at han har set fanger bliver tortureret i amerikansk varetægt, fortæller Christoffer Guldbrandsen.

Landsretten har ikke taget direkte stilling til, om Ghousouallah Tarin blev mishandlet, men udelukkende hvorvidt de danske myndigheder på forhånd vidste, at torturen kunne finde sted. Og det har retten altså ikke fundet bevis for.