Guldbrandsen fastholder i lækagesag

Landsretten fritog i går TV 2-journalister for at vidne i lækagesagen, mens DR slipper for at udlevere afgørende lydfil. Men filminstruktør Guldbrandsen hævder igen, at det var en spindoktor i Forsvarsministeriet, der lækkede den hemmelige jægermission i 2007.

Landsretten lagde i går et foreløbigt låg på lækagesagen, men filminstruktør Christoffer Guldbrandsen er langtfra færdig med sagen. I baggrunden ses Nils Giversen, der ifølge filminstruktørens advokat har optaget lydfilen, der kan navngive personen bag lækagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filminstruktøren Christoffer Guldbrandsen er klar til at gå i retten for at fremlægge dokumentation for sin påstand om, at det var daværende forsvarsminister Søren Gades spindoktor, Jacob Winther, der lækkede den hemmelige jægermission.

»Jeg imødeser med sindsro enhver sag. Oplysningerne er væsentlige, og jeg kan dokumentere dem,« siger Christoffer Guldbrandsen, efter at Østre Landsret i går lagde et foreløbigt låg på den såkaldte lækagesag.

Det var Guldbrandsen, der i januar startede sagen med sin påstand om, at lækagen til TV 2 kom fra Gades spindoktor.

Det er aldrig blevet bevist, og en sag mod Guldbrandsen kan nu blive den eneste mulighed for at få klarlagt hvem, der i 2007 lækkede oplysninger om, at danske jægersoldater skulle på hemmelig mission i Irak. For i går tabte politi og anklagemyndighed sagen ved Østre Landsret til kildebeskyttelse og ytringsfrihed.

Overvejer Højesteret

Landsretten besluttede, at to TV 2-medarbejdere ikke skal afsløre deres kilder. Og DR skal ikke udlevere den lydfil, der angiveligt skulle sætte navn på, hvem der lækkede oplysningerne om den hemmelige jægermission.

Statsadvokaten for København overvejer nu at gå til Højesteret for at tvinge journalist Rasmus Tantholdt og redaktør Michael Dyrby til at vidne. Og til at få DR til at udlevere lydfilen.

Landsrettens afgørelse fik i går mediejuristen Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til at kalde den »et rap over fingrene til politiet«.

Landsretten understregede i sin kendelse, at der skal særdeles tungtvejende grunde til, at medier skal tvinges til at afsløre deres kilder. Retten lagde vægt på, at politiet ikke har gjort sin efterforskning i sagen færdig. Og der henvises til Den Europæiske Menneskerettighedskonventions paragraf om ytringsfrihed.

Det var en lydfil, optaget af DR-journalisten Nils Giversen, der ifølge Christoffer Guldbrandsens advokat skulle afsløre hvem, der stod bag lækagen. Men landsretten har ikke lagt vægt på bevisværdien af lydfilen og har bl.a. derfor ikke forlangt den udleveret.

»Overraskende«

Det undrer mediejuristen Oluf Jørgensen, som kalder det »overraskende«, at DR ikke blev pålagt at udlevere lydfilen.

»Præmissen for den afgørelse er luftig. Der er jo ikke tale om kildebeskyttelse,« siger Oluf Jørgensen.

Han mener, at en retssag mod Guldbrandsen kan være sidste mulighed for at få kastet lys over sagen.

Lækagesagen var medvirkende til, at Søren Gade i februar gik af som forsvarsminister og forlod dansk politik.