"Gul" fagforening vil forhandle med Thorning

Kristelig Fagforening er nu det fjerdestørste fagforbund i Danmark og kræver at komme med til trepartsforhandlingerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

131.092. Så mange danskere er i dag medlem af Kristelig Fagforening, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed er foreningen, som også er kendt som Krifa, nu Danmarks fjerdestørste fagforening, kun overgået af LO-forbundene 3F, HK og FOA. På ti år er Krifas medlemstal blevet fordoblet, så nu kræver foreningen indflydelse.

- Vi har nu et medlemstal, der kalder på øget indflydelse. Både med hensyn til overenskomster på arbejdspladserne, hvor vores medlemmer flere steder er i flertal, men også med hensyn til forholdene på arbejdsmarkedet som sådan, siger formand Søren Fibiger Olesen.

Krifa har derfor kontaktet statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) med krav om en plads ved bordet, når regeringen indkalder arbejdsgivere og lønmodtagere til trepartsforhandlinger.

- Vi repræsenterer en stor del af lønmodtagerne. Politikerne må nu indse, at vi spiller en væsentlig rolle og har krav på at blive hørt, siger Søren Fibiger Olesen.

Ekspert: Det kan de glemme

Men det kan han godt glemme alt om, mener en af landets førende arbejdsmarkedsforskere, professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Kristelig Fagforening må finde sig i en rolle på sidelinjen af det danske arbejdsmarked, fastslår han.

- De »gule« fagforeninger er ikke en del af den danske model. De accepterer ikke overenskomstprincippet, så derfor får de ingen indbydelse her og nu, siger Henning Jørgensen.

Krifa og andre uafhængige fagforeninger som Det Faglige Hus, Fagforeningen Danmark og Frie Funktionærer har oplevet et boom i medlemstallet siden 2003, hvor der blev indført tværfaglige A-kasser. Det er fra A-kasserne, de henter deres medlemmer, og derfor er det forkert at betegne dem som fagforeninger, mener arbejdsmarkedsforskeren.

- De organiserer ikke et fag. De fungerer som ideologiske alternativer for utilfredse LOere, så de udgør en modsætning til enhedsfagbevægelsen, siger han.

LO forsømmer de unge

Henning Jørgensen mener ikke, at Krifa og lignende foreninger p.t. udgør en trussel for den danske model, men sådan bliver de opfattet blandt LO-forbundene, hvor medlemstallet daler.

- LO er skræmt, så de bruger enorme kræfter på at bekæmpe de gule i stedet for at argumentere for deres egne værdier. De forsømmer også de unge, som for manges vedkommende aldrig har mødt en fagforeningsrepræsentant. Jeg forstår godt, at de ikke melder sig ind i LO-forbundene, siger han.

Hos 3F, der har mistet 22.000 medlemmer i løbet af 2011, er næstformand Jane Korczak enig i, at LO-forbundene er for dårlige til at markedsføre sig selv.

- Vi kæmper hårdt for at komme ud med vores budskaber om den danske model og om hvorfor, det er nødvendigt at være organiseret, men det er klart, at vi har et efterslæb. Hvis vi skal vende udviklingen, kræver det også et stort benarbejde ude på de enkelte arbejdspladser, og det har vi forsømt, siger hun.

LOs forbund har tilsammen mistet 3,9 procent af deres medlemmer i løbet af det seneste år, viser opgørelsen fra Danmarks Statistik.