Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Selvom færre cykler end nogensinde forsvinder fra cykelholderne, viser en ny undersøgelse, at cykler i den dyrere ende af prisskalaen er særlig udsatte.
Den gennemsnitlige erstatning pr. cykel er nemlig på hele 6.200 kroner, siger brancheorganisationen for Forsikring & Pension (F&P).
Alligevel har hverken politiet eller Transportministeriet nogen officiel guide til, hvordan du som cyklist bedst sikrer dit transportmiddel mod tyveri.
Berlingske har derfor med hjælp fra Cyklistforbundet, F&P samt Københavns Politi udarbejdet en samlet guide til den forberedte cyklist.
1. Montér en forsikringsgodkendt lås på din cykel og behold kvitteringen
Det første, du skal gøre, når du køber en ny cykel, er at investere yderligere i en forsikringsgodkendt lås. Denne kan både sidde fastmonteret på cyklens stel eller være en løs kædelås.
Københavns Politi og Cyklistforbundet anbefaler begge, at man anskaffer sig to låse, sådan at man både er dækket af forsikringen og har mulighed for at låse cyklen fast til noget solidt.
Derudover er det ikke ligegyldigt, hvilket materiale cykellåsene er fremstillet af. Sørg for at anskaffe dig en tyk og standhaftig lås. Jo mere materiale, tyven skal kæmpe sig igennem, desto bedre er chancen for, at cyklen ikke bliver stjålet.
Sørg desuden for at gemme kvitteringerne for låsene et sikkert sted, da forsikringen ellers ikke dækker erstatningsomkostningerne.
2. Anskaf dig en cykelforsikring eller tjek op på den du allerede har
Selvom du måske allerede har en cykelforsikring eller får dækket din cykel gennem andre forsikringer, kan det være en god idé at tjekke op på, hvor meget din forsikring egentlig dækker, hvis uheldet er ude.
»Mange almindelige familieforsikringer dækker op til en 12.000-14.000 kroner, og har man en dyr elcykel, skal man betale lidt ekstra for at have den forsikret,« forklarer Jens Peter Hansen, landsformand for Cyklistforbundet.
Derudover er det afgørende, at du har noteret stelnummeret på din cykel. Det kan man oftest finde under kranken på cyklen, altså der, hvor pedalarmene er monteret. Stelnummeret er oftest enten graveret ind i stellet eller oplyst på et klistermærke.
3. Lås cyklen fast til en genstand
Selvom forsikringen dækker erstatningsomkostningerne, hvis du har en forsikringsgodkendt lås monteret, når uheldet er ude, anbefaler eksperterne på området, at man også fastlåser cyklen til noget. Det er dog ikke ligegyldigt, hvad man låser den fast til.
»Jeg har hørt om tilfælde, hvor cykler har været låst fast til et træ, og når de så næste morgen kommer ud for at hente den, er både cykel og træ væk, fordi tyven bare har skåret træet over. Man skal se verden med cykeltyvens briller,« siger Jens Peter Hansen.
4. Tænk over, hvor du parkerer din cykel
Brancheorganisationen Forsikring & Pension oplever, at især cykler parkeret på togstationer bliver snuppet.
»Det gør en forskel, at man sørger for at stille den et sted, som det er mindre oplagt, at den bliver fjernet fra – det kunne eksempelvis være lukkede cykelskure. Og ikke et af de nærmeste løse cykelstativer ude foran stationerne,« forklarer underdirektør i F&P, Pia Holm Steffensen.
Hun understreger desuden, at tidsperioden, man efterlader sin cykel i, også kan have betydning. Lad eksempelvis ikke cyklen stå weekenden over på en S-togsstation, da dette vil øge chancen for et tyveri markant.
5. Den nørdede cykeltyv
Er man lidt mere avanceret, kan man montere en lille skjult gps-tracker på sin cykel. Så kan man følge cyklen, hvis den forsvinder.
Det kan også give dig mulighed for at opspore din cykel, før den eventuelt sendes udenfor Danmarks grænser.
»Nogle professionelle cykeltyve gør det, at de stiller de stjålne cykler et eller andet fredeligt sted og lader dem stå i en uge for at se, om nogen kommer og henter dem, hvis de er i tvivl om, hvorvidt der er en gps på. Er cyklen ikke blevet afhentet, tager de den med sig videre,« forklarer Jens Peter Hansen.