Guide: Sådan kommer du gennem supermarkedet uden at blive smittet

Alle skal forsøge at holde afstand for at undgå coronasmitte. Og hvordan holder man afstand i et tætpakket supermarked? Berlingske har talt med en tidligere ledende overlæge i infektionsmedicin, der guider til en smittefri indkøbstur.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


For mange danskere vil turen i Irma eller Meny nu være det eneste tidspunkt, hvor de skal interagere med andre mennesker.

Supermarkeder kan altså være netop det sted, man risikerer at blive smittet, eller risikerer at smitte andre med coronavirus.

På et pressemøde tirsdag oplyste fødevareminister Mogens Jensen (S), at alle skal holde en til to meters afstand for at mindske smitterisikoen mest muligt.

På samme pressemøde opfordrede direktørerne for de tre største danske dagligvarekoncerner til, at man passer på hinanden og på medarbejderne. Supermarkedskæderne opsætter nu afstandsmarkeringer, så kunderne ikke står for tæt i køen.

»Sæt fællesskabet over egoismen. Vi skal hjælpe hinanden med at holde afstand. Hold afstand til personalet. Kunde mod kunde skal vi også holde afstand,« sagde Peter Høgsted, der er administrerende direktør i Coop, på pressemødet.

Berlingske har talt med Peter Skinhøj, som er professor emeritus i infektionsmedicin, og tidligere ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet.

Han giver her råd til takt, tone og smitteforebyggelse i supermarkedet.

Takt, tone og smitterisiko. Peter Skinhøj, professor emeritus og tidligere ledende overlæge, minder om, at vi gerne må minde hinanden om rådene mod smitte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Birger Schjørring/Ritzau Scanpix.

Vask dine hænder eller brug håndsprit

Coronavirussmitten kan sidde på hænderne. Derfor er håndhygiejnen særlig vigtig i disse dage:

»Først og fremmest vil jeg opfordre alle til at vaske hænder, inden de går ud og køber ind. Hvis man har håndsprit, så brug den, og hvis der er håndsprit tilgængeligt ved supermarkedet, så brug den,« siger Peter Skinhøj.

Udover smitten via hænder kommer smitten også fra dråber fra luftvejene, eksempelvis via host. Derfor:

Hold afstand

Det kan være svært at holde en til to meters afstand, hvis gangene i supermarkedet er smalle, men skal du have en dåse flåede tomater, og andre kunder står i vejen, er der råd for dette.

»Ligesom når man går ind og ud af biografen, skal man vende ryggen til de andre, så man ikke har ansigtskontakt. Gå med siden eller ryggen til, lad være med at have ansigtet vendt mod andres ansigt,« forklarer Peter Skinhøj.

Se med øjnene, ikke med fingrene

Mange, der er på indkøb, mærker på frugt og grønt for at tjekke modenheden. Problemet er her, at det gjorde kunden forinden også, ligesom det for dem, der har glemt læsebrillerne, kan være nødvendigt at løfte rugbrødet op i øjenhøjde for at tjekke udløbsdatoen.

Lad være med begge dele, forklarer Peter Skinhøj:

»Man kan have lyst til at trykke på avocadoerne for at se, om de er modne eller ej. Men skal forsøge at lade være og prøve at vurdere med øjnene i stedet. Det er i meget høj grad hænderne, der er en smittekilde. Når man rører ved ting, man ikke har brug for, kan man smitte andre eller sig selv. Rør kun ved det, du har tænkt dig at købe,« siger Peter Skinhøj.

Brug kort – ikke kontanter

De fleste danskere klarer sig med kortbetaling, når de køber ind, og det skal de blive ved med. Alle andre skal også gerne gå over til kortbetaling.

»Kontanter kan måske være en smitterisiko. Der kan givetvis sætte sig forureninger på sedler, så det er en teoretisk risiko, man ligeså godt kan undgå,« siger Peter Skinhøj.

Opdrag andre

Det er god takt og tone at passe sig selv, så opdragelse af andre voksne er normalt ikke noget, man skal påtage sig. Den aktuelle situation er dog anderledes end normalt, siger Peter Skinhøj:

»Vi må være lidt mere udfarende i forhold til at hjælpe hinanden med at huske hygiejnerådene. Lad for eksempel være med at nyse og hoste ud i lokalet, brug et ærme eller albuebøjningen. Der er stadig mange, der ikke tænker over rådene, og ikke opfører sig fornuftigt, og derfor synes jeg, at man må minde hinanden om det.«

Håndsprit frem for handsker

Engangshandsker beskytter umiddelbart mod smitte, men det kræver, at man skifter dem oftere, end det vil være praktisk i supermarkedet.

»Hvis man har dem på i længere tid, vil man alligevel have kløet sig i næsen eller i øjnene med handskerne. Sørg hellere for håndsprit eller grundig håndvask. Hvis handskerne skal være effektive skal man skifte dem meget ofte. Handsker i sig selv hjælper altså ikke,« siger Peter Skinhøj.

Rådene er altså: Brug kort fremfor kontanter. Hold afstand og vend, når det er muligt, ansigtet bort fra andre. Rør kun det, du skal købe. Vask hænder og brug håndsprit. For alle reglerne gælder, at det er en rigtig god idé venligt at minde hinanden om dem.

Ifølge New York Times, er kassemedarbejderne efter sundhedspersonale og skoleansatte nogle af dem, der har størst risiko for at blive smittet. Derfor skal vi også passe på dem:

»Vi har alle oplevet, at det kan være træls at stå i kø, så overhold diskretionslinjerne og giv gerne medarbejderne en opmuntrende kommentar,« sagde fødevareminister Mogens Jensen på tirsdagens pressemøde i Fødevareministeriet.