Guide: Sådan finder du som studerende vej i den københavnske boligjungle

At søge ny bolig er på mange måder som at søge et nyt job.

Morten Madsen læser på RUC er boligsøgende for ottende gang i københavnsområdet. Det stresser ham efterhånden: »Når man ikke har en permanent bolig, så kan det være svært at koncentrere sig, fordi man altid lidt er på vej videre og ikke kan slå rod og slappe af«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske har samlet de største dos an don'ts til studerendes boligsøgning i København.

Hvor skal jeg lede?

Når du skal søge bolig, kan det være en god idé at lede flere steder på én gang. Dermed øger du dine chancer for jackpot. Du kan starte med at forsøge at sende en føler ud i dit netværk. Måske kender din mors moster en sød udlejer med en ledig lejlighed på hånden? Eller måske har du en eller flere venner, som også skal flytte hjemmefra, og så kan I slå jer sammen.

Derudover findes der en del sider, som kan hjælpe dig med at finde de ledige lejligheder. Bl.a. Boligportal.dk, Boligdeal.dk, Voreslejebolig.dk, Boligsurf.dk og Lejebolig.dk. På langt de fleste af disse sider er det gratis at tjekke boligerne ud, men så snart, du skal i kontakt med udlejerne, skal du have penge op ad lommen. Vil du undgå det, kan du søge på Facebook. Her er der flere grupper, hvor bofællesskaber og kollektiver laver opslag, når de søger en ny lejer. Men der er mange om buddet.

En anden mulighed er at søge kollegium. I København foregår tilmeldingen på Centralindstillingsudvalget (CIU) og Kollegiernes Kontor (KKIK). Ventelisterne varierer, og din nuværende boligsituation kan også have indflydelse på, hvor lang tid du skal vente på, at der bliver en bolig ledig til dig.

Hvordan skal jeg lede?

At søge bolig er på mange måder som at søge et job. Du skal gøre dig mere attraktiv end de andre ansøgere. Derfor skal du bruge tid på at læse opslaget og finde ud af, hvilken lejer der søges.

Er det en stabil beboer, som betaler sine regninger og ikke ryger i stuen, eller søger de en roomate, som skal indgå i fællesskab, hvor man laver mad sammen og drikker vin i weekenderne? Brug tid på at skrive en ansøgning, der passer til opslaget, hvor du præsenterer dig selv og fortæller om, hvorfor du gerne vil bo lige netop her.

Hvor meget skal jeg forvente at betale?

Huspriserne i København er steget de seneste år.

Ifølge en rapport, som Boligministeriet udgav i november 2019, ligger huslejen i København på 1.456 kroner pr. kvadratmeter årligt (eksklusive vand, varme og el) for en gennemrenoveret lejlighed. I en lejlighed, som ikke er istandsat, ligger niveauet til gengæld lidt lavere. Her ligger lejen på omkring 776 kroner pr. kvadratmeter i årlig husleje (eksklusive vand, varme og el), for en lejlighed i København.

Hvis det er svært for dig at betale med din SU, er der mulighed for, at du kan søge om boligstøtte på Borger.dk. Hvis din ansøgning bliver godkendt, vil din kommune hjælpe dig med at dække en del af din husleje. Kommunen vurderer ud fra en række parametre. Lejlighedens størrelse, din indkomst og dine eventuelle roomates indkomster kan have betydning.

Ender du alligevel et sted, hvor huslejen overstiger det gennemsnitlige husleje, kan du få hjælp hos bl.a. Lejernes LO. Betaler du for meget i husleje, opfordrer Lejernes LO til, at man klager til et huslejenævn. Hvis et huslejenævn vurderer, at din leje er for høj, bliver den sat ned, og man får husleje tilbage med et års tilbagevirkende kraft. Hvis lejemålet er opført efter december 1991 eller er blevet totalrenoveret, kan udlejer dog helt frit bestemme huslejen.

Hvordan undgår jeg at blive snydt?

Du skal være opmærksom på, at der florerer en del falske annoncer på både mange boligsider og Facebook. Vær derfor altid kritisk, mød din udlejer ansigt til ansigt og undgå at betale husleje, depositum eller forudbetalt leje via online-betalingstjenester som Western Union.