Guide: Må du spise ude? Bør du stoppe med at se venner og familie? Sådan håndterer du corona i hverdagen

Læs her, hvad du bør overveje for at undgå coronasmitte i en række hverdagssituationer. Berlingske har spurgt om råd og vejledning hos Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi.

 
Coronavirussen har lukket Danmark ned. Her er et overblik over situationen. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi skal søge fællesskabet nu og stå sammen ved at holde afstand,« sagde statsminister Mette Frederiksen onsdag aften.

Regeringen har taget voldsomme midler i brug – eksempelvis lukning af uddannelsesinstitutioner og hjemsendelse af offentligt ansatte uden kritiske funktioner – for at forsøge at begrænse spredningen af coronavirussen. Ifølge statsministeren vil alle danskere mærke konsekvenserne i deres hverdag.

Men hvordan kan man egentlig bedst agere som borger i sit privatliv for at undgå at blive smittet eller smitte sine medmennesker?

Kan du tage på restaurant, kan du invitere gæster til middag, og bør du holde fingrene fra dørhåndtag?

Berlingske har ud over at tjekke myndighedernes råd allieret sig med Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Her er en række almindelige situationer med fakta og råd om, hvordan du bør (overveje at) forholde dig.

Hvordan skal jeg forholde mig, når jeg passerer folk på fortovet?

Risikoen for smitte med coronavirus er mindre udendørs end indendørs, fordi luften hurtigt fornyes. Dråberne, der kan indeholde virus, fortyndes hurtigere i luften udendørs. Smitte kræver tæt kontakt, hvis smitten skal ske direkte gennem luften.

»Medmindre folk hoster eller ser syge ud, skal man ikke være særligt påpasselig, blot fordi man passerer folk på gaden,« siger Allan Randrup Thomsen.

Kan jeg tale med andre mennesker ansigt til ansigt?

Almindelig tale kan afgive dråber, og dråber kan indeholde virus, som du kan få ind i kroppen via slimhinder som mund, næse og øjne.

Myndighederne anbefaler generelt en til to meters afstand. Generelt er det ifølge Allan Randrup Thomsen godt med sikkerhedsafstand på tre meter til andre mennesker.

Kan jeg spise på en restaurant?

Folk i risikogruppen bør holde sig væk. Andre kan gøre det med forsigtighed, hvis der er god plads.

»Det må gerne være en rimelig fin restaurant, hvor du betaler for pladsen mellem bordene,« siger Allan Randrup Thomsen.

Undgå buffeter, hvor mange mennesker benytter samme bestik til at tage mad, eller hvor en gæst kan være kommet til at hoste ud over maden.

Må man invitere børn over at lege – og hvor mange?

Jo færre du inviterer, desto bedre. Og helst ingen, mener Allan Randrup Thomsen.

Men det er i høj grad af hensyn til de voksne. For børn bliver sjældnere syge end voksne, og de er formentlig i ringere grad smittebærere end ved influenza, vurderer han.

Et stort kinesisk studie viser, at to procent af coronatilfældene havde ramt personer under 18 år. Heraf var færre end tre procent blevet alvorligt syge.

Må man holde middag eller fødselsdag for en mindre kreds af venner?

Er der nogen i risikogruppen – altså personer med eksempelvis hjerte- eller lungesygdomme eller immunsygdomme – så bør de nok ikke deltage.

»Jo mindre socialt samkvem du har, desto bedre,« siger Allan Randrup Thomsen.

Må man kramme sin gode ven?

Sundhedsstyrelsen opfordrer til at begrænse den fysiske kontakt.

»Undgå håndtryk, kindkys og kram,« lyder et af styrelsens centrale råd for at undgå at blive smittet eller smitte andre.

Må man kramme dem, man bor sammen med?

Du er alligevel så tæt på dem, du bor sammen med, at det er ret urealistisk at tro, at man kan undgå smitte, hvis de er smittede.

»Her må vi sige, at man må leve sit liv,« siger Allan Randrup Thomsen.

Kan virussen smitte via dørhåndtag og hvor længe?

Virussen kan leve 48 timer og i særlige tilfælde 72 timer på eksempelvis dørhåndtag.

»Det kommer an på, hvor meget materiale, for eksempel snot, der er. Hvis der er meget materiale, kan den inderste del overleve længe, fordi den er beskyttet,« siger Allan Randrup Thomsen.

Undgå derfor at røre slimhinder som næse, mund og øjne, efter at du har rørt ved dørhåndtag. Det er en god idé at vaske dine hænder med sæbe eller bruge håndsprit.

Må man gå i fitnesscenter?

Luften i et fitnesscenter er typisk ret fortættet, og afstanden til andre mennesker i lokalet kan være kort. Dermed har virussen gode betingelser for at smitte.

»Er man i risikogruppen, bør man holde sig væk«, anbefaler Allan Randrup Thomsen.

Til risikogruppen hører personer med høj alder eller en hjerte- og lungesygdom eller immunsygdom.

Må jeg løbe en tur?

At løbe en tur udendørs kan være en god måde at motionere på nu, hvor fitnesscentre er en mindre god idé.

»Men du bør løbe uden en løbemakker og løbe i områder, hvor der ikke kommer mange mennesker. Hvis der kommer nogen forbi, bør man holde afstand,« lyder anbefalingen fra Allan Randrup Thomsen.

Kan jeg tage offentlig transport?

Myndighederne opfordrer til at overveje, om det er muligt at cykle eller gå, hvis det er kortere ture. Myldretiden bør undgås, eventuelt ved at lave din aftale om. Hvis du benytter offentlig transport, så hold afstand på en til to, helst tre meter. Hvis du har rørt ved håndtag eller døråbningsknapper, så undgå efterfølgende at røre ved slimhinder som næse og øjne.

Hvordan skal jeg opføre mig, når jeg handler i butikker?

Vær så kort tid tæt på andre som overhovedet muligt. Undgå at stå tæt på folk i køen, gerne tre meter. Benyt så vidt muligt kontaktløs betaling, for viruspartikler kan gemme sig på dankortterminalen. Hvis du er nødt til at taste din kode, så undgå efterfølgende at berøre slimhinder, eksempelvis næse eller øjne.

Skal jeg passe særligt på gravide?

Der er – indtil videre – ikke publiceret undersøgelser om, at gravide skulle være særligt i farezonen for at blive hårdt ramt af virussen.

»Men sidst i graviditeten kan fosteret belaste lunger og kredsløb, og det går ud over vejrtrækningen. Konditionen er dårligere, og derfor er det ud fra et almindeligt forsigtighedshensyn fornuftigt at være påpasselig i forhold til gravide. Ligesom de bør være forsigtige ved influenza,« siger Allan Randrup Thomsen.

Må man besøge sin 80-årige onkel?

Høj alder en af de faktorer, der øger sandsynligheden mest for at blive alvorligt syg af coronavirus. Ifølge et studie af over 44.000 coronasmittede i Kina er dødeligheden mindre end en halv procent blandt smittede under 50 år. Men er man over 80, er der næsten 15 procents risiko for at komme af dage efter smitte. Vær derfor ekstra forsigtig blandt ældre. Desuden tyder tallene på, at det i højere grad er mænd, der bliver ramt af coronavirus.

Hvem skal passe ekstra godt på – må jeg være i samme rum som en person med kronisk sygdom?

Du bør være særligt forsigtig, hvis du er i nærheden af personer, der lider af hjerte- og lungesygdomme, for højt blodtryk eller diabetes.

»Har man i forvejen svært ved at trække vejret, bliver man ramt hårdere af coronavirussen, fordi den netop kan give vejrtrækningsproblemer,« siger Allan Randrup Thomsen.