Guide: Her er den bedste sovestilling

Dårlig ryg og rynker i for tidlig alder. Det kan være de kedelige resultater af en dårlig sovestilling. Læs her hvordan du skal - og ikke skal - sove.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du ofte ondt i ryggen? Har du problemer med nakkesmerter eller ondt i maven. Så overvej hvordan du tilbringer din tid i sengen, skriver bt.dk.

Ligger du dårligt om natten hævner din krop sig om dagen. Det er bestemt ikke ligegyldigt om du sover sammenkrøbet i fosterstilling, udstrakt på ryggen eller fladt på maven, skriver CNN, der har bedt flere eksperter om at kåre den bedste sovestilling.

Den bedste sovestilling: På ryggen

Godt: Når du sover på ryggen bevares hoved, nakke og rygrad i en neutral position. Stillingen forebygger nakke - og rygsmerter, minimerer sure opstød og rynker i ansigtet. Og måske vigtigst - det er den perfekte sovestilling for kvinder, der gerne vil bevare et par struttende bryster.

- At sove på ryggen forhindrer rynker i at opstå, fordi der intet er, der presser mod dit ansigt, fremhæver Anna Glaser, der er professor i dermatologi ved Saint Louis University. Desuden fremhæver hun, at brysternes vægt understøttes bedst, når kvinder ligger på ryggen, hvilket reducerer tendensen til hængebryster.

Skidt: - Folk, der sover på ryggen, snorker oftere og mere alvorligt end andre mennesker, siger læge Eric Olson, der er direktør på Mayo Clinic, der er center for søvnmedicin i Rochester, Minnesota til CNN.

Den perfekte pude: Er en lidt stor, men meget blød model, der understøtter hoved og nakke uden at hæve hovedet for meget.

Den næstbedste sovestilling: På siden

Godt: At sove på siden er fantastisk for den generelle sundhed. Stillingen reducerer snorken og holder din rygsøjle strakt. Har du problemer med sure opstød er det den næstbedste sovestilling. Det er den mest afslappende stilling for gravide, iIsær hvis man sover på venstre side, da det øger blodgennemstrømningen.

Skidt: For hud og bryster. Når du natten igennem krøller ansigtet sammen mod puden, stiger risikoen for uklædelige rynker. For kvinder er stillingen problematisk.

- Når brysterne dingler strækkes ledbåndene og risikoen for at få hængebryster stiger, siger Health.com’s medicinske redaktør Roshini Rajapaksa til CNN.

Den perfekt pude: Er en tyk en, der udfylder pladsen over din skulder, så hoved og hals er understøttet i en neutral position.

Den ufede stilling: Fosterstilling

Godt: Minimerer snorken og er behagelig for gravide. Retter du dig blot en smule ud, så kroppen ikke er helt sammenfoldet, bliver stillingen meget mere afslappende.

Skidt: Udenfor livmoderen, gør det ikke meget godt for dig at hvile i sammenfoldet fosterstilling. Stillingen besværliggør vejrtrækningen, hævner sig på nakke og ryg og forværrer rynker og hængebryster.

Den perfekte pude: er en lidt tyk model, der giver god støtte til hoved og nakke.

Den værste stilling: På maven

Godt: Den forebygger mest effektivt snorken.

Skidt: Den skaber alvorlige problemer for nakke og ryg. Stillingen lægger pres på led og muskler, som kan irritere nerver og føre til smerter, følelsesløshed, og prikken, i løbet af dagen.

- Tænk på hvilken ømhed du føler, hvis du holder nakken vendt til den ene side bare 15 minutter i løbet af en dag, forklarer Steven Diamant, der er kiropraktor i New York til CNN.

Når du sover på maven holder du nakken og hoved fastlåst i flere timer af gangen. Desuden forværrer stillingen rynker I ansigtet. Hos kvinder får brysterne, der mases flade natten igennem, ikke mange chancer for at bevare en pæn og fast form.

Den perfekte pude: En lille tynd en eller bedst: slet ingen pude.

Kilde: bt.dk