Guide: Her er alt, hvad du skal vide, om mundbind

Regeringen indfører nu krav om mundbind i offentlig transport i hele Danmark. Men hvordan er det nu lige med mundbind, og hvad skal man være ekstra opmærksom på? Berlingske giver den fulde guide til korrekt brug af mundbind.

 
Fra på lørdag bliver det et krav at bære mundbind i den offentlige transport. Få overblikket overblikket her. Video: Sundhedsstyrelsen/Ritzau Scanpix, redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Det er nu obligatorisk at bære mundbind i offentlig transport i hele landet, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) til dagens pressemøde. Udmeldingen kommer efter en lang forhandling om fase fire af genåbningen af det danske samfund.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har sagt, at der nu er evidens for at sige, at brugen af mundbind kan gøre en forskel, når man samtidig tager andre forholdsregler, som at holde afstand, vaske hænder og spritte af.

Myndighederne anbefaler mundbind af medicinsk/kirurgisk kvalitet. Medicinsk klassificeret mundbind er ofte hvide og blå trelagsmundbind med øreelastikker og er beregnet til engangsbrug.

Det anbefales ikke at bruge mundbind lavet af stof eller hjemmelavede mundbind, da de ikke er af samme kvalitet som CE-mærkede mundbind. En god stofmaske er dog bedre end intet mundbind, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Det skal du være opmærksom på når du køber mundbind:

Sundhedsstyrelsen anbefaler medicinsk mundbind. Det betyder, at det er fabriksfremstillet og CE-godkendt. CE-mærkning er fabrikantens angivelse af, at produktet overholder EU-lovgivninger. Kig derfor efter et CE-mærke og fabrikantens navn på pakken.

Der skal følge en dansk brugsvejledning med til pakken, og informationen, som er på pakken, skal være dansk.

Alt efter filtreringsevne kan mundbindene hedde type I, type II eller type IIR. Det er tilstrækkeligt at bruge type I.

Medicinsk klassificeret mundbind er ofte hvide og blå trelagsmundbind med øreelastikker og er beregnet til engangsbrug. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Mundbindene skal sælges i original emballage fra fabrikanten, da der med maskerne følger information om, hvordan man bruger dem korrekt.

Mundbind kan ikke genanvendes. Heller ikke hvis de vaskes og hænges til tørre.

Ved brug af stofmundbind er der tre ting, man skal være opmærksom på:
Der skal helst være tre lag stof, stoffet skal være tætvævet nok til at kunne filtrere, og så skal det kunne vaskes ved 60 grader.

Sådan bruger du et mundbind korrekt:

  1. Vask hænder eller brug håndsprit, inden du finder dit mundbind frem.
  2. Find forsiden af mundbindet – det er typisk den blåfarvede side.
  3. Dæk næse og mund med mundbindet og fastgør det bag ørene – sørg for, at mundbindet sidder helt tæt til ansigtet.
  4. Rør ikke ved mundbindet, mens du bruger det. Skift det ofte – og altid hvis det er enten vådt eller beskidt.
  5. Tag mundbindet af ved at tage fat i elastikkerne. Rør ikke selve mundbindet, og smid det ud med det samme.
  6. Vask hænder eller brug håndsprit efterfølgende.

Kilde: Sundhedsstyrelsen