Guds kvinde til Nørrebro

Ungdomshusets banekvinde. Faderhusets ubestridte leder Ruth Evensen taler med Gud, har TV3s Dr. Phil som sit idol og går på uanmeldt besøg hos Ritt Bjerregaard.

Arkivfoto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere

»Det er som at snakke med sin damefrisør.« Den kristne organisation Faderhusets enevældige leder Ruth Evensen har godt nok i en fjern fortid været damefrisør med egen kristne salon. King´s Bride hed den. Hun har også drevet Ruthemors Rengøring og Service, angiveligt med menighedens bofællesskabers medlemmer som medarbejdere.

I dag betragter hun sig først og fremmest som praktisk og åndelig vejleder for sin meget lukkede menighed. Moragtig, sådan karakteriserer hun sig selv. Andre kalder hende moralsk og bibeltro fundamentalist uden nåde for anderledes tænkende.

En mere udadvendt rolle som den, den amerikanske tv-psykolog Dr. Phil udfylder på TV3, ligger lige for. »Han er mit idol,« erklærer hun og erkender, at hun står i personlig kontakt med Vorherre. Fra ham henter hun budskaberne ned til direkte videreformidling til menigheden i Faderhuset i Rødovre.

Et godt hoved
»Hun er et godt hoved, sådan lidt à la dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard. Ud fra sit begrænsede univers går hun lige i de ikke alt for veluddannede,« hedder det fra folk, der har siddet over for hende. Hun taler, så folk kan forstå det. Også om Jesus, som hun kalder hard core, og om terroristerne, som hun betegner Ungdomshusets brugere. Djærv tale, gerne tilsat tidens ungdommelige slang.

Damefrisøren Ruth Evensen, 55 år, og hendes mand, skolelæreren Knut, var fra ungdomstiden optaget af amerikanske vækkelsestanker og gik i 70erne med i den rabiate organisation Unge Kristne på Nørrebro. I 1990 grundlagde parret sin egen menighed Faderhuset og friskole »Samuelskolen« - med børn og svigerbørn i ledelsen. Friskolen lukkede sidste år, da den efter kritik fra Rødovre Kommune mistede sit statstilskud.

Faderhuset er også en forretning, som omfatter flere ejendomme og selskaber, bl.a. Human A/S. Menigheden menes i dag at tælle 120 sjæle inklusive medlemmernes børn.

Forhandlingsparter i Ungdomshus-sagen beskriver Ruth Evensen som en venlig og imødekommende dame. Med et stort hjerte for dem, hun vil hjælpe og lige så uforsonlig over for dem, der kommer hende på tværs. Dertil viljefast, ekstremt mediebevidst og ikke et sekund i tvivl om, at hun har ret. Altid. Også til at møde uanmeldt op på Københavns overborgmester Ritt Bjerregaards kontor til en snak om Ungdomshuset. Hun fik den, fortælles det med gysen og beundring fra rådhuset. Overborgmesteren smed, hvad hun havde i hænderne, ryddede kalenderen og bød fru Evensen indenfor.