Gud gør overgrebet dobbelt

Sexovergreb i trossamfund rammer børn ekstra hårdt, fordi præsten får autoritet af gud, mener Børnerådet og Børns Vilkår.

Messe i den romersk-katolske kirke i Høje-Tåstrup, Skt. Pauls Kirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe B¿je Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Øget åbenhed og øget oplysning er nøgleord, der skal forhindre overgreb inden for de lukkede trossamfunds mure i fremtiden. Både for at undgå nye krænkelser og for at sikre, at krænkede børn tør informere om eventuelle seksuelle eller voldelige overgreb. Det mener blandt andet Bente Boserup, der er leder af børnetelefonen hos Børns Vilkår.

Læs også: Kritiske katolikker: Ledelsen har svigtet

Hun fortæller, at Børns Vilkår indimellem har samtaler med børn fra religiøse samfund, der har været udsat for vold. Hun mener, at den religiøse ramme, der er lagt ned over krænkelserne, gør det sværere for børnene at fortælle om overgrebene.

Læs også: Endnu en katolsk præst fritstilles

- Børn fra religiøse samfund har det rigtig svært, når de bliver udsat for noget meget voldsomt, fordi forældrene bakker så meget op om det system, de er en del af. De kan godt tro, det er en aftale, forældrene har lavet med de voksne, der er i kirken, og at det, der foregår, er velsignet og i orden. På den måde er det ekstra svært for dem at gå videre med sagen, siger hun.

Gud som trussel

Ifølge Bente Boserup vil voksne altid vil være en autoritet og have den største magt i forhold til børn, ligegyldigt om der er tale om en pædagog, en fodboldtræner eller en præst.

- Men når der er tale om kirken, bliver der tilføjet en ekstra dimension. Vi ved, at børn bliver truet, når der bliver begået overgreb mod dem. Når du så også har en Gud, du kan true med, bliver børnene jo dobbelt truet, siger hun.

Læs også: Jeg blev misbrugt af præst

Siden 2005 har alle godkendte og anerkendte trossamfund i Danmark skullet indhente børneattester på præster og andre medarbejdere, som har direkte kontakt til unge under 15 år.

Bente Boserup mener, det er vigtigt, at man i religiøse samfund også bør indhente børneattester med tilbagevirkende kraft, så man sender et kraftigt signal om, at man ikke vil ansætte nogen, der har begået overgreb på børn. Derudover ser hun øget åbenhed som et vigtigt middel mod overgreb.

- Lukkede samfund er jo altid mere farlige for børn at færdes i. Også fordi forældrene har en grundlæggende tillid til, at der bliver passet på barnet sådan et sted. Øget åbenhed vil altid være godt.

Trossamfund skal åbnes

Formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, fortæller, at krænkelser mellem børn og betroede voksne anses som ekstra kritiske.

- Der findes en særlig regel omkring seksuelt samkvem mellem børn og voksne i betroede stillinger, hvor det betragtes som incest, hvis barnet er under 18 år. Reglen viser, at man er klar over, at voksne har en særlig magt over unge mennesker, siger hun.

Hun forklarer videre, at der ikke kun er tale om et fysisk, men også et åndeligt overgreb, når en betroet voksen forgriber sig på et barn.

Ekstra krænkende

- Et barn kan ikke selv vælge at være i den institution, det er i, og hvis man så oplever overgreb fra dem, der er fundamentet i den institution, om det er en børnehave eller en kirkelig institution, virker det ekstra krænkende.

I forbindelse med de aktuelle sager om overgreb i den katolske kirke, har Børnerådet bedt regeringen nedsætte en arbejdsgruppe, der blandt andet skal gennemgå beredskabsplanen i den katolske kirke og sikre, at den stemmer overens med dansk lovgivning. Derudover skal præsterne og de kirkelige medarbejdere, der er i berøring med børn, fremover undervises i, hvad beredskabsplanen indeholder, og hvornår der er tale om et seksuelt overgreb.

- Trossamfund lukker sig måske oftere omkring sig selv end andre samfund, så der ikke er den gennemsigtighed og synlighed, som der er i en fodboldklub. Derfor synes jeg også, at den katolske kirke, ligesom alle andre kirker, er bedst tjent med, også for deres egen skyld, at der er en større åbenhed, siger Lisbeth Zornig Andersen.