Grøntsagskrisen er slut

Der er igen grøntsager på hylderne i de danske supermarkeder og hos grønthandlere. Manglen på grøntsager skyldtes usædvanligt koldt og vådt vejr i Spanien i slutningen af 2016 og i år, men krisen er overstået nu. Sådan lyder det fra både frugtimportør Europa Frugt og Coop.

Der har blandt andet været mangel på tomater og agurker i Danmark, og i England indførte nogle supermarkeder rationering på icebergsalat og broccoli. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste måneds tid har det knebet for danske supermarkeder og grønthandlere at få deres hylder fyldt op med det samme udvalg af grøntsager som normalt, men nu er grøntsagsproduktionen i Spanien tilbage på et stabilt niveau.

»Set fra Coops side har vi nu normale forsyninger på alle de varer, der var påvirket gennem perioden. I sidste uge var der en tiltagende oplevelse af, at der nu var fuld forsyning, og som udgangspunkt har alle butikker i indeværende uge mulighed for at få fuld levering,« siger Peter Løth, der er kategoridirektør i Coop, som blandt andet Kvickly, Fakta og Irma hører under.

Grøntsagskrisen skyldtes, at det har været usædvanligt koldt og vådt i Spanien, og det er især gået ud over produktionen af salat, tomat, agurk, broccoli, aubergine og courgette. I England førte manglen på grøntsager til, at supermarkeder i begyndelsen af februar meddelte, at de indførte rationering på blandt andet salat og broccoli.

»Krisen er slut, og vi oplever ingen problemer. Vi kan levere stort set alt til vores kunder,« siger Thomas Ullergaard, som er lagerchef i Europa Frugt, der importerer frugt og grønt fra Spanien.

Ifølge Thomas Ullergaard vendte krisen for omkring to uger siden, og selvom produktionen af frugt og grøntsager ikke er helt tilbage på normalt niveau, kalder han situationen stabil. Kun tomater er der stadig lidt problemer med.

Peter Løth kalder også situationen stabil, men påpeger, at der kan opstå problemer igen.

»Det er ikke givet, at vi har set det sidste fra vejrliget, og der kan komme problemer senere, men vi krydser fingre.«