Grønt lys for fredning af Bagsværd Sø

fred og ro. En fredning af Bagsværd Sø forhindrer en permanent udvidelse af Bagsværd Rostadion, men roerne kan godt gå med til bevarelse af naturværdierne, hvis de kan benytte søen, som de altid har gjort.

Gladsaxe Byråd vil frede Bagsværd Sø. Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere

Fredningen af Bagsværd Sø nord for København har for alvor fået vand under kølen, efter at Gladsaxe byråd på sit møde i onsdags vedtog at rejse fredningssag sammen med Danmarks Naturfredningsforening (DN) for Bagsværd Sø, Lyngby Sø og Lyngby Åmose. Lyngby-Taarbæk kommune vedtog allerede før sommerferien at støtte fredningen.

Dermed er der sat en prop i for eventuelle planer om en femdobling af tilskuerpladserne på Bagsværd Rostadion og udvidelse af banernes længde, bredde og antal så de opfylder OL-kravene, hvis de Olympiske Lege skulle komme til Danmark i 2020.

»Naturværdierne skal prioriteres,« siger arkitekt Michael Behrens, byplanafdelingen i Gladsaxe Kommune.

»Fredningen indebærer, at de nuværende faciliteter på rostadion bevares og kan moderniseres. Der kan ikke laves permanente udvidelser, men i tilfælde af større stævner kan der opstilles midlertidige tribuner. Nu indkalder byrådet til et offentligt møde med søens interessenter, hvor også Danmarks Idræts-Forbund bliver inviteret, så den idrætstekniske ekspertise vil være repræsenteret,« siger Michael Behrens.

Lykkelig naturformand
»Vi er ovenud lykkelige for Gladsaxe byråds beslutning,« siger Kurt Loftkjær, der er formand for DNs lokalkomité i Gladsaxe.

»Vi har arbejdet på fredningen i et år, siden man begyndte at tale om at bygge et internationalt rostadion ved søen. Vi kan sagtens leve med det nuværende stadion og har heller ingen problemer med at siddepladserne skal moderniseres, men en udvidelse af banerne kan ikke lade sig gøre. Vi ser frem til et samarbejde også med roerne, men i sidste ende er det bevarelsen af naturværdierne, der ligger os på sinde,« fastslår Kurt Loftkjær.

Også Dansk Forening for Rosport går ind i forhandlingerne med åbent sind.

»Hvis fredningen ikke forhindrer os i at bruge Bagsværd Sø, som vi hidtil har gjort, er der ingen problemer. Vi er også interesseret i at bevare naturen, den nyder vi jo selv, når vi ror på søen,« siger Rikke Halskov Vestergaard, der er chefkonsulent i Dansk Forening for Rosport.

»Vi er glade for, at idrætten er tænkt med i fredningsforslaget, og for at vi sammen med Dansk Kano- og Kajak Forbund bliver repræsenteret af Dansk Idræts-Forbund i de kommende forhandlinger,« fortsætter hun.

Søen ved at gro til
Bagsværd Sø er ved at gro til, og ikke mindst roerne er interesseret i en oprensning af den. Michael Behrens oplyser, at det er kommunens holdning, at fredningen ikke må stå i vejen for en sådan.

»Men det er et selvstændigt og meget dyrt punkt, og der skal først findes en løsning på problemet med at få fjernet og deponeret bundslammet,« siger Michael Behrens.

Kurt Loftkjær mener, at det er søers skæbne, at de efterhånden bliver til moser.

»Men DN vil ikke stå i vejen for en oprensning, hvis det kan gøres forsvarligt. Roerne skal dog være opmærksomme på, at hvis søens vandet bliver klart, vil der komme bundvegetation, der også kan give dem problemer,« slutter han.