Grønt lys for alle flyvninger

Den værste vulkanaske er forsvundet i denne omgang. Nu gælder flyveforbuddet kun et lille område over Nordsøen og kun for helikoptere.

Foto: Derek Blair
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Askeskyen fra den islandske vulkan Eyjafjallajökull er opløst i denne omgang, og den samlede europæiske flytrafik har tirsdag fået grønt lys til at flyve, som den vil.

Der ligger dog stadig så meget aske over et mindre område af Nordsøen, at der er flyveforbud i indtil 6.000 meters højde frem til klokken 17 tirsdag. Men forbuddet har kun betydning for helikopterflyvning til bl.a. boreplatforme, da andre fly flyver højere oppe.

Læs også: Mere aske på vej

Naviair, der har ansvaret for det danske luftrum, skriver i sin opdatering tirsdag formiddag, at det lukkede område nu er så lille, at det forventes, at off-shore operationerne kan genoptages.

I stort set hele det danske luftrum er der fortsat en lav forekomst af aske frem til klokken 14, skriver Naviair. Herefter trækker skyen mod vest, og klokken 2 natten til onsdag forventes hele det danske landområde at være fri for aske.

Vulkanen i udbrud siden torsdag

Eyjafjallajökull har været i udbrud igen siden torsdag, og askeskyen fra Island førte natten til mandag og en del af mandagen til lukning af bl.a. London-lufthavnene Heathrow og Gatwick samt lufthavnene i Amsterdam og Dublin. På Færøerne blev luftrummet først åbnet ved midnat mellem mandag og tirsdag.

I midten af april var store dele af det nordeuropæiske luftrum i flere dage efter det store udbrud fra Eyjafjallajökull.