Grønlandsk tsunami var mere end dobbelt så høj som Rundetårn

Amerikanske forskere har estimeret, at tsunamien i Grønland i juni nåede 90 meter i højden.

Den tsunami, der blev udløst af et jordskred på Grønland i juni, gav store materielle ødelæggelser i området. Free/Dr. Herman Fritz/georgia Tech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Et forskerhold fra USA har besøgt området omkring Karrak-fjorden i Grønland, der i juni blev ramt af et stort jordskred, som udløste en tsunami.

Holdet, der blandt andet tæller den anerkendte miljøforsker Hermann Fritz, har estimeret, at bølgen ved kysten, hvor jordskreddet ramte, nåede markante 90 meters højde.

Det mere end dobbelt så højt som Rundetårn. På den modsatte side af fjorden var højden ifølge forskerne 50 meter.

- Langt det meste af deres observationer er ting, der er kendt af os og som allerede er del af vores rådgivning til redningsarbejdet.

- Men forskerne giver et konkret bud på, hvor højt bølgerne har været oppe ved skredet og på den modsatte side af fjorden. Det er to vigtige observationer,

- Vi havde i forvejen en fornemmelse af, at det var i den størrelsesorden, men det er godt at få det bekræftet, siger Flemming Getreuer Christiansen, vicedirektør i Geus.

Geus står for De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Mens den umiddelbare højde ved stedet, hvor store mængder jord og sten faldt over en kilometer ned i havet, var 90 meter, hvor højden på bølgen, der ramte bygderne fjorden og kostede flere menneskeliv, betydeligt lavere.

- Vi mener, at opskylshøjden i Nuugaatsiaq (den måske værst ramte bygd red.) har været omkring ti meter.

- Det er klart, at lige der hvor skredet ryger i vandet, der kommer bølgen meget højt op. Men i takt med, at bølgen spreder sig falder højden, siger Flemming Getreuer Christiansen.

/ritzau/