Grønlands detroniserede dronning

Sagerne om misbrug af danske og grønlandske skatteyders penge kostede den kontroversielle grønlandske folketingspolitiker Aleqa Hammond pladsen i partiet. Hun fløj højt og faldt dybt.

Aleqa Hammond /Foto: Jens Nørgaard Larsen) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aleqa Hammond, grønlandsk folketingspolitiker og forhenværende landsstyreformand, fik tirsdag sparket af sit parti, Siumut, og er nu løsgænger i Folketinget.

Den 50-årige politiker, der i sin regeringstid på det nærmeste opførte sig som ukronet dronning af Grønland og blandt andet proklamerede, at hun havde en glødende drøm om at se sit land løsrive sig fra Danmark, er røget i unåde hos sine egne partifæller.

Og der er næppe nogen tvivl om, at den aktuelle sag om kreditkortmisbrug af danske skatteborgeres penge og en meget større sag om misbrug grønlandske skatteborgeres penge, der ligger nogen tid tilbage, skader Grønlands omdømme i omverdenen.

Det er netop disse sager om pengemisbrug, som er årsagen til, at Aleqa Hammond er blevet smidt ud sit parti, der ikke har set med milde øjne på, at hun to gange har vist, at hun har svært ved at skelne mellem skatteborgernes og egne penge.

Tidligere på ugen var det en enig hovedbestyrelse i Siumut, der stod bag beslutningen og at ekskludere den forhenværende landsstyreformand og leder af Grønlands Selvstyre gennem halvandet år i perioden 2013-14.

Aleqa Hammond røg i weekenden ud i et politisk stormvejr, da Ekstra Bladet kunne afsløre, at hun privat havde købt varer for næsten 13.000 kroner på det kreditkort, hun har som folketingsmedlem. Kreditkortet er blandt andet brugt i et byggemarked, Brugsen i Nuuk og en sportsbutik ligeledes i den grønlandske hovedstad.

Kortet må ifølge Folketingets regler kun anvendes i embeds medfør til betaling af eksempelvis flybilletter og taxakørsel.

Mens hun var landsstyreformand, kom det for dagens lys i Grønland, at hun i strid med reglerne havde brugt Selvstyrets kasse, Grønlands Landskasse, som kassekredit til private udgifter. Det var bl.a. flyrejser og hotelophold i Grønland, Danmark, Island og Frankrig. Samlet drejede det sig om mere end 100.000 kroner.

Første kvindelige regeringschef

Aleqa Hammond blev Grønlands første kvindelige regeringsleder, da hun som Siumuts formand i 2013 vandt en jordskredsejr ved landstingsvalget. I sin halvandet år korte tid som landsstyreformand blev den slagfærdige politiker kendt som en af Grønlands mest markante fortalere i nyere tid for løsrivelse fra Danmark.

I oktober 2014 blev Aleqa Hammond af partiet og en rasende befolkning, der gik i demonstration i flere byer mod hende, presset til at trække sig som landsstyreformand. Protesterne bundede i netop hendes misbrug af grønlandske skatteyderes penge.

Siumuts ledelse besluttede efterfølgende at lade Aleqa, som hun hedder overalt i Grønland, opstille til Folketinget. Det stødte imidlertid mange, der var dybt forargede over skandalen. Kritikerne kunne man finde både i Siumut, den grønlandske opposition og befolkningen. De gjorde hende ansvarlig for en optrapning af et betændt politisk miljø i Grønland og tiltagende grønlandske konfrontationer med regeringen Helle Thorning-Schmidt (S). De to regeringsledere havde et åbenlyst anstrengt forhold til hinanden. Men Aleqa Hammond kom sidste år i Folketinget efter at have fået næsten halvdelen af Siumuts stemmer.

Oven i de to sager fra nyere tid om misbrug af andres penge er hun også belastet af anden sag, der ligger længere tilbage. I oktober 2013 kunne Berlingske afsløre, at Aleqa Hammond i 1996 ved Kredsretten i Nuuk blev dømt for bedrageri for godt 5.000 kroner, mod Hotel Godthåb i Nuuk.

Selvstændigt Grønland »i min levetid«

I sin regeringstid veg hun ikke tilbage for at udtale sig bombastisk, ja i visse tilfælde virkede hendes kontante facon stødende på danskere.

»Jeg bryder mig ikke om, at vi skal være afhængige af bloktilskud. Vi har ikke bedt Danmark om at kolonisere os og komme her og plante flaget. Men hvad med de skide 3,6 milliarder kroner (det årlige bloktilskud fra Danmark red.). Kan vi ikke bare udvikle noget selv? Jo, men det er ikke bare lige at gøre det,« sagde hun for et par år siden til avisen Information.

Da Aleqa Hammond blev landsstyreformand, fastslog hun, at hun forestillede sig et selvstændigt Grønland »i min levetid«.

Det var i et interview, ligeledes i Information, hvor hun udtalte, at »bløde løg og brun sovs« er det bedste, Danmark har givet Grønland.

Især én sag har delt, ja splittet Grønland, i to lejre. I efteråret 2013 lykkedes det med et spinkelt flertal i Landstinget Hammonds Siumut-dominerede landsstyre at få ophævet forbuddet mod udvinding af uran i Grønland. Der er dog lang vej igen, før en uranmine ved byen Narsaq i Sydgrønland eventuelt kan åbnes.

Hammond, der netop født i Narsaq og opvokset i Uummannaq i Nordgrønland, kommer fra små kår. Faren var fisker og fanger, mens hendes mor var økonoma.

På internationale konferencer og møder i Grønland og Danmark havde Aleqa Hammond, der behersker syv sprog, det som blommen i et æg i sin regeringstid.

Berlingskes medarbejder har oplevet hende, blandt andet på et arrangement i Den Sorte Diamant i København. Aleqa Hammond virkede både sjov, skarp, visionær og godt begavet. Hertil kom, at hun var veltalende.

Hun fortalte bl.a. om sin glødende drøm om, at Grønland løsrev sig fra Danmark og visionen var, at Grønland skulle regeres som et selvstændigt land med en selvstændig udenrigspolitik. Den vision har det nuværende Siumut-dominerede landsstyre lagt låg på.