Grønland taber stort på amerikansk skattefinte

Den kriseramte grønlandske økonomi står til at miste store skatteindtægter, fordi et amerikansk selskab har vundet kontrakten til at drive og vedligeholde Thule Air Base, der beskæftiger omkring 400 civile medarbejdere.

US Air Force anlagde Thule Air Base i Nordvestgrønland i løbet af 1950erne. Den har hidtil været arbejdsplads for hundredvis af grønlændere og danskere, men det kan snart være slut. Arkivfoto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

Grønland, som økonomisk er på frysepunktet, står til at miste store skatteindtægter. Årsagen er, at et amerikansk selskab, som hverken er skattepligtig herhjemme eller i Grønland, har vundet retten til at drive og vedligeholde den amerikanske Thule Air Base i det nordvestlige Grønland med i dag omkring 400 civile ansatte. Det kan betyde, at op mod ti procent af Grønlands Landskasses egne skatteindtægter forsvinder, vurderer flere eksperter.

Det er det danske entreprenørselskab MT Højgaards datterselskab Greenland Contractors, som forleden mistede den kommercielle kontrakt på at drive Thule Air Base.

Efter at have haft kontrakten i mange år er MT Højgaard blevet udkonkurreret af den amerikanske gigant Vectrus, der har hovedsæde i Colorado Springs, og som er storleverandør af opgaver til den amerikanske hær, luftvåbenet og flåden.

Det ventes, at det amerikanske selskab vil udskifte hovedparten af de forholdsvis vellønnede 400 danske og grønlandske ansatte på den strategisk vigtige Thule-base med billigere arbejdskraft fra USA.

Det betyder, at Grønlands Landskasse (den grønlandske statskasse, red.) og Selvstyrets erhvervsudviklingsselskab, Greenland Holding, sandsynligvis mister op mod mellem 180 og 200 mio. kr. om året i selskabs- og personskatter samt udbytter, som det MT-Højgaard drevne Greenland Contractors og dets ansatte i dag betaler.

Greenland Constractors har siden 2005 haft en lukrativ kontrakt på mellem 600 og 625 mio. kr. årligt. Sammen med de tidligere servicekontrakter på Thulebasen har det gennem kontraktperioden givet den Grønlands Landskasse en indtægt på et par milliarder kroner.

Fritaget for skat

Pengene kommer først og fremmest fra beskatning af de grønlandske og danske basearbejdere. Ifølge den dansk-amerikanske aftale fra 1951 om forsvaret af Grønland er der hverken dansk eller grønlandsk skattepligt for amerikanske statsborgere, hvis de arbejder for den amerikanske stat eller amerikanske firmaer, som arbejder for US Air Force. Det oplyser kilder i Selvstyret.

Vectrus og firmaets underleverandører er dermed ikke omfattet af grønlandsk beskatning, hvis de, som meget tyder på, ansætter amerikanske statsborgere.

»Det er en alvorlig situation for Grønland. Hvis Grønlands Landskasse mister 200 mio. kr. om året i indtægter på skatter og afgifter, er det et tab på omkring ti pct. af de to milliarder, som Landskassen har i skatteindtægter,« siger Torben M. Andersen, professor ved Aarhus Universitet, som er formand for Grønlands økonomiske råd og tidligere formand for Danmarks økonomiske vismænd.

Grønland, der årligt modtager tæt på fire milliarder kr. i støtte fra Danmark og EU, står i forvejen på randen af en alvorlig økonomisk krise på grund af en vigende fangst af rejer, der er den vigtigste indtægt fra fiskeriet. Og også turistindtægterne er på retur.

Økonomisk Råd for Grønland har netop peget på, at landet står er truet af en alvorlig økonomisk krise. De næste mange årtier er der ingen udsigt til indtægter fra minedrift- og oliesektoren, der ville kunne løfte Grønland ud af den økonomiske suppedas. Næste år åbner en lille rubinmine ved bygden Fiskenæsset syd for Nuuk, men den beskæftiger kun 100 ansatte, og det kan slet ikke opveje nedgangen inden for fiskeri og turisme.

Ingen politisk opbakning

Sagen om luftbasen på Thule har medført betydeligt politisk røre i Grønland, hvor Sara Olsvig, partiet IAs formand, og hendes partifælle Naaja H. Nathanielsen kalder sagen »rigtig dårligt nyt for det grønlandske samfund«. Partiet, der har en god chance for at vinde formandsposten i Landsstyret efter landstingsvalget 28. november, er bekymret over konsekvenserne for det grønlandske samfund.

Grønlands Selvstyre blev i 1985 medejer af Greenland Contractors. Samme år indgik det MT Højgaard-styrede selskab den seneste ti-årige kontrakt med US Air Force på servicearbejdet på basen.

Vagn Andersen, der frem til september 2013 var formand for Greenland Holding, og som fortsat bestyrelsesmedlem for Greenland Contractors, mener ikke, at Grønlands Selvstyre har udvist nok interesse for sagen.

»Jeg er forundret over, at Selvstyret, med tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond og nuværende departementschef Svend Hardenberg i spidsen som medejer af Greenland Contractors ikke har sørget for at beskytte sine interesser, så den nye kontrakt med det amerikanske forsvar kunne blive i det nuværende regi,« siger han.

I sommeren 2013 forsøgte Vagn Andersen flere at få et møde med landsstyreformand en om sagen.

»Men Aleqa Hammond var totalt afvisende og aflyste alle aftaler. Jeg havde jo brug for Selvstyrets opbakning i Greenland Constractors genforhandling af en ny kontrakt med amerikanerne,« siger Vagn Andersen.

Han forventer, at de 400 danske og grønlandske arbejdspladser samt de 25-30 grønlandske uddannelsespladser på basen næste år vil blive overtaget af amerikanere, når Vectrus overtager opgaverne.

»Når man også anvender amerikanske underleverandører, står Grønland til at miste meget store skatteindtægter og udbytter, så det her kan nemt ende med en virkeligt stor økonomisk lussing til Grønland,« siger Vagn Andersen, som tilføjer, at det i mange år har været praksis, at amerikanske contractors og deres ansatte på Thule Air Base ikke betaler skat til Grønland.

Var bekymret for ændringer

Svend Hardenberg, departementschef for den fungerende landstyreformand, Kim Kielsen, Siumut, siger:

»Jeg har ikke kendskab til, at Vagn Andersen har forsøgt at mødes med den nu tidligere landsstyreformand om sagen. Jeg kan dog oplyse, at jeg har haft møde med den adm. direktør i Greenland Holding, Karsten Høy, som havde overtaget pladsen efter Vagn Andersen i Greenland Contractors bestyrelse. Mødet drejede sig om optakten til afgivelse af bud fra Greenland Contractors side.«

»Han opfordrede mig til at tage et møde med adm. direktør i Greenland Contractors, Peter Kofoed. Det skete ved førstkommende lejlighed i København. Her var Greenland Contractors bekymring, om der ville komme ændringer til, hvem US Air Force ville tillade at byde på kontrakten,« siger han.