Grønland sætter ny varmerekord

Tirsdag blev den højeste temperatur nogensinde målt i Grønland. Rekorden blev sat i Maniitsoq.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en normal sommerdag ligger temperaturen i Maniitsoq - på dansk Sukkertoppen - på omkring ti grader, men forleden oplevede beboerne i den sydvestgrønlandske by nærmest subtropiske varmegrader.

Tirsdag målte DMIs lokale vejrstation ikke færre end 25,9 grader i Maniitsoq, det varmeste nogensinde målt i Grønland. Den hidtidige rekord var 25,5 grader og blev målt i Kangerlussuaq tilbage i sommeren 1990.

Den nye rekord skyldes ifølge DMI en kombination af vejrfænomener. Et højtryk over Grønland og et lavtryk over Baffin Island skabte sammen ideelle vilkår for den varme og tørre fønvind, der drev temperaturen i vejret. Samtidig ligger målestationen i Maniitsoq ved havet, og ifølge DMI kan solens stråler have bidraget til den høje temperatur.

Det er ikke usædvanligt med relativt høje temperaturer i det sydlige Grønland, og derfor kan den nye varmerekord ikke kædes direkte sammen med den gradvise temperaturstigning, som de arktiske egne oplever i disse år. Men DMI påpeger, at enhver »varm hændelse« fremadrettet vil have potentiale for at blive en smule varmere på grund af den generelle udvikling.