Grønland ramt af diabetes-boom

Ny forskning viser, at hver tiende grønlænder har type 2-diabetes, og det er dobbelt så mange som i Danmark. Forskningsprojekt skal forsøge at give svaret på den markante udvikling.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver tiende grønlænder har type 2-diabetes, og det er dobbelt så mange som i Danmark. Dertil kommer, at cirka hver femte grønlænder har forstadier til diabetes.

Det viser forskning, som overlæge og forskningsleder Marit Eika Jørgensen fra Steno Diabetes Center har lavet, skriver Ugeskrift for Læger.

Der er tale om en voldsom stigning i antallet af tilfælde i Grønland siden 1960erne, hvor diabetes stort set var ikke-eksisterende på den store ø. Nu skal Marit Eika Jørgensen sammen med danske forskere undersøge, hvorfor så mange grønlændere får diabetes.

Hendes foreløbige forskning viser, at stigningen blandt andet skyldes en ændret livsstil. Den traditionelle grønlandske kost med højt indhold af havpattedyr og fisk er erstattet af en vestlig importeret kost med en begrænset mængde frugt og grønt, og livsstilen er blevet mindre fysisk krævende.

Henrik Nedergaard, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen, har store forventninger til de danske forskeres arbejde.

»Type 2-diabetes er en global udfordring, som kræver, at vi finder nye svar. Kan forskere som Marit Eika Jørgensen kortlægge årsagerne til eksplosionen i type 2-diabetes i Grønland, kan det ikke alene gavne de millioner af mennesker i udviklingslandene, som lever med diabetes. Det kan forhåbentlig også give nye idéer til at hjælpe alle danskere med type 2-diabetes, uanset hvor de bor,« siger Henrik Nedergaard i en pressemeddelelse.

I dag har cirka 382 millioner personer diabetes på verdensplan, viser tal fra Diabetesforeningen.