»Grønland er den eneste grund til, at Danmark taler med nogen form for vægt«

Arktis er i øjeblikket i centrum for en sikkerhedspolitisk magtkamp, der minder om den militære oprustning under Den Kolde Krig. Det gør Grønland til Danmarks mest værdifulde sikkerhedspolitiske kort på hånden, siger militæranalytiker.

Inspektionsfartøjet Knud Rasmussen ved Grønland. Landet er centralt for Danmarks udenrigspolitiske indflydelse, siger major og militæranalytiker Hans Peter Michaelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forsvarsgalleriet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er parat til at dele udvalgte efterretningsoplysninger med selvstyret i Grønland. Hvis han vel at mærke får lov til at fortsætte som statsminister. Det fortalte han i den grønlandske avis Sermitsiaq, bare to dage efter at han havde skudt valgkampen i gang.

To uger tidligere havde Socialdemokratiets Mette Frederiksen stillet selvstyret endnu større indflydelse i udsigt. Det kan jo ikke nytte noget, at man sidder i København og vurderer, hvad der er vigtigt for Grønland og Færøerne, fortalte hun til den grønlandske radiostation KNR.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med

Og den fornyede velvilje over for nordatlantisk indflydelse kan de to partiledere have gode grunde til.

»Man kan godt lidt fortegnet sige, at Grønland er den eneste grund til, at Danmark som småstat taler med nogen form for vægt i international politik,« siger Hans Peter Michaelsen, major og militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

»I hvert fald når vi taler om det arktiske område, hvor Grønland er helt afgørende. Det er vores adgangsbillet til internationale diskussioner. Det skyldes ikke mindst, at Thulebasen har afgørende strategisk vigtighed for amerikanerne,« siger han.

USAs værn mod russiske atomvåben

En lignende konklusion kom to forskere fra Center for Militære studier frem til i en rapport om »Grønlandskortet« til Forsvarsministeriet. De to forskere konkluderede i 2017, at Grønland spiller en vigtig rolle for USA på grund af sin militærstrategiske beliggenhed – om end ikke lige så vigtig som under Den Kolde Krig.

Thulebasen huser blandt andet et radaranlæg, der indgår i det amerikanske missilskjold, som skal beskytte amerikanerne mod russiske atomvåben.

»Hvis det amerikansk-russiske forhold forværres, vil værdien af kortet imidlertid atter øges [...] Den amerikanske interesse i Grønland giver Danmark en række fordele og muligheder i det transatlantiske forhold,« lyder forskernes konklusion.

Det arktiske område er i øjeblikket arena for et våbenkapløb mellem verdens stormagter, som ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste kun går én vej i de kommende år.

Ikke helt kold krig

Tjenesten har i sin seneste risikovurdering påpeget, at Rusland – som føler sig truet af amerikanske militære investeringer i Arktis – i løbet af de seneste år har genopbygget hele seks arktiske baser med langtrækkende radarer og missiler mod sø- og luftmål. Den russiske oprustning afføder videre, at flere andre arktiske kyststater som modsvar styrker deres militære kapaciteter.

Den hidtidige konsensus om, at Arktis skal være et såkaldt lavspændingsområde præget af fredeligt internationalt samarbejde, bristede officielt i sidste uge, hvor den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, stillede sig på talerstolen under et møde i Arktisk Råd og advarede om den aggressive russiske og kinesiske fremfærd i det arktiske område.

»De otte arktiske lande må tilpasse sig denne nye fremtid. Vi er på vej ind i en ny æra af strategisk engagement i Arktis,« proklamerede Pompeo til mødet i Finland.

»Vi er på vej ind i en situation, som man ikke kan betegne som en ny kold krig, men som alligevel indeholder en del af de samme elementer af oprustning,« siger Hans Peter Michaelsen.

»Amerikanerne vil placere maritime overvågningsfly i området, og der bliver gennemført mange øvelser i området. Så der er nogle tendenser, som minder om Den Kolde Krig,« siger han.

Hans Peter Michaelsen, major og militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet

»Man kan godt lidt fortegnet sige, at Grønland er den eneste grund til, at Danmark som småstat taler med nogen form for vægt i international politik«


Claus Hjort: Kun én af grundene til, at verden lytter

Spørger man forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), om Danmark ville være ubetydelig i international politik, hvis det ikke var for Grønland, kan han ikke ubetinget tilslutte sig konklusionen.

»Det er jeg ikke helt enig i. I NATO-sammenhæng taler vi med vægt, fordi vi er kendt for, at vi deltager i alle mulige missioner og aktioner,« siger han.

»Men på spørgsmålet om Arktis – og hvorvidt russiske missiler kan flyve over Grønland – så har det jo virkelig amerikanernes interesse. De vil jo blandt andet udbygge Thulebasen. Det er ikke udelukkende derfor, der lyttes til os. Men det er også derfor, der lyttes til os,« siger Claus Hjort Frederiksen.