Grøn revolution uden merudgift

Det vil stort set ikke koste mere at gå fra at bruge kul, olie og gas til at bruge vedvarende energi, konkluderer Klimakommissionen.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark kan gøre sig uafhængig af kul, olie og gas, næsten uden at det koster de danske familier en krone ekstra.

Hvis vi begynder med det samme, og stiller om til vedvarende energikilder gradvist over lang tid, bliver det stort set ikke dyrere for samfundet end at lade være med at gøre noget. I løbet af de næste 40 år kan Danmark foretage historiens største energipolitiske omstilling for en merudgift på blot 17 milliarder kroner i 2050 svarende til en halv procent af bruttonationalproduktet (BNP) til den tid.

Det er den opsigtsvækkende hovedkonklusion i den rapport om Danmarks fremtidige energisystem, Klimakommissionen - der er nedsat af regeringen - fremlægger i dag.

»Klimakommissionens analyser viser, at det vil koste stort set det samme at lave en fuldstændig omstilling til et grønt energisystem, som det vil koste at lade være. Det skyldes, at vores nuværende energisystem vil blive dyrere på grund af stigende priser på olie og/eller kvoter for udledning af CO2,« skriver kommissionens formand, professor Katherine Richardson i en kronik i Berlingske Tidende.

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) finder det positivt, at omstillingen ifølge kommissionen ikke giver en stor ekstraregning:

»Men det bliver ikke nogen let opgave. Der er ikke nogen anden regering i verden, der har formået at komme med en plan for, hvordan man bliver uafhængig af fossile brændsler.«

Direktør i tænketanken Copenhagen Consensus Center, Bjørn Lomborg mener umiddelbart, at kommissionens tal skal tages med en hel skål salt:

»Som jeg kan se har det intet på sig at sige, at det her bliver overordentligt billigt. Det er en helt anden diskussion at drøfte, om man er villig til at betale prisen, men at påstå at det nærmest bliver gratis er simpelthen forkert i forhold til alle de internationalt anerkendte klimaøkonomiske modeller,« siger han.