Grin og gummisko, da én af verdens mest magtfulde mænd gæstede København

Shortsene var lange og humøret højt, da USA’s udenrigsminister John Kerry og udenrigsminister Kristian Jensen(V) gæstede gadeidrætshuset Game Streetmekka i København fredag formiddag.

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry besøgte fredag Streetmekka, et gadeidrætshus på Enghavevej i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Der var slamdunks og secret service-agenter, da én af verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker, USA’s udenrigsminister John Kerry, besøgte gadeidrætshuset Game Streetmekka i København.

Med sig havde han den danske udenrigsminister Kristian Jensen(V) og den amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford.

På trods af massivt opbud af efterretningstjeneste og over 30 betjente var stemningen tilbagelænet, og den amerikanske udenrigsminister så på streetbasket og breakdance, inden han holdt en kort tale til de unge sportsudøvere og ledere på stedet.

»Sport er en forener, og sport er en lærer,« sagde John Kerry i sin tale til de 70 fremmødte unge.

At John Kerry lige præcis besøger Game Streetmekka i København er ikke tilfældigt. Den amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford er ligeledes ambassadør for Game Streetmekka, hvor unge spiller street basket, street fodbold, danser og laver musik på den hårde asfalt i hallerne på Enghavevej.

John Kerrys opfordring til de unge var at fortsætte det gode arbejde og være forbilleder i deres lokalområder, og så lod han ellers de unge komme med deres syn på sagen.

»God Bless America«, råbte en ung knægt fra tilskuerrækkerne som dagens sidste kommentar, inden Kerry forlod Gade-mekka’et igen, og Kerry forsøgte et lidt akavet high five i ren begejstring.

Artiklen fortsætter under billedet

John Kerry med de unge fra Game Streetmekka. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Med kæmpestore bogstaver på hallens endevæg og på de fleste af de unges T-shirts står skrevet »We Love Asphalt«. Den amerikanske udenrigsminister lavede sjov og formanede de unge om at holde sig fra asfalten – undtagen når de break-dancede.

John Kerry var i dialog med flere af de unge, hvor han talte om vigtigheden ved sport som en måde at diciplinere og motivere sig selv til at få en bedre fremtid.

Én af dem, der fik muligheden for at møde Kerry, var 18-årige Souhail Abdeddaim fra Næstved. Han er frivillig projektleder for Game’s aktiviter i den sydsjællandske by, og han kommer også ofte i Game i København, hvor han og en flok venner spiller basket på asfalten.

For ham var det en hel speciel oplevelse at møde den amerikanske udenrigsminister.

»Det var rigtig stort. Man havde aldrig forestillet sig, at man kunne få lov til at snakke med den amerikanske udenrigsminister - og også den danske - for at fortælle nogle af vores synspunkter, og hvordan vi gør her på Game,« sagde Souhail Abdeddaim.

Organisationen har også et hus i Esbjerg, og snart udvider de til Viborg og Aalborg i det jyske. Kristian Jensen fremhævede Game over for John Kerry som et eksempel på, hvordan det er vigtigt at engagere unge overalt i Danmark i foreningslivet. Og hvordan man på den måde gør dem til samfundsborgere, der tager ansvar for sig selv, sit lokalområde og sit land.

»Han skal se, hvordan vi i Danmark arbejder med integration, hvordan vi arbejder med at få unge ind i foreningslivet, få dem engageret, gør dem til aktive samfundsborgere. Og så kan man se, hvordan det her breder sig til andre steder,« sagde den danske udenrigsminister.

Game har nemlig åbnet et projekt i Libanon, hvor de på græsrodsniveau forsøger at få de unge væk fra gaderne. Eller de bliver på asfalten, men de får en bold eller en dansetræner i stedet for kedsomhed og lediggang. Og det, mener Kristian Jensen, kan forebygge radikalisering.

Under en halv time efter de mange biler med tonede ruder rullede ind i baggården på Enghavevej måtte Kerry sige farvel. Fra den hårde asfalt tog Kerry afsked og tog videre til de bonede gulve hos dronningen.

Efter høflighedsvisit hos dronningen tager John Kerry og Kristian Jensen videre til Grønland, hvor de to sammen med repræsentanter for Grønland skal tale om klimaforandringer og de muligheder og udfordringer, der er forbundet med Arktis nu og i de kommende år.

Men inden klimaforandringerne stjal billedet, fik 70 unge sig en peptalk og en tommelfinger op fra en amerikansk udenrigsminister.

Foto: Henning Bagger.