Gravide tester medicin uden at vide det

Medicinalbranchen sniger forsøg med medicin til gravide ind ad bagdøren, mener en professor.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ny medicin bliver aldrig testet på gravide og ammende før godkendelse, fordi læger og producenter er bange for, at den nyudviklede medicin kan skade fostre og de nyfødte børn.

Derfor er de gravide og deres børn i realiteten forsøgspersoner i virkelighedens verden, når først medicinen godkendes, og lægerne begynder at udskrive den også til gravide og ammende. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Med lægernes og myndighedernes stiltiende accept sniger medicinalbranchen forsøgene ind ad bagdøren og venter efter markedsføringen på, at nogle kvinder bliver gravide, mens de får medicinen, så man kan se, om den giver fosterskader,

Det påpeger dr.med. Kim Brøsen, professor i klinisk farmakologi, Syddansk Universitet.

Han mener, at producenterne skubber ansvaret for eventuelle fosterskader over på de ordinerende læger.

- Ingen virksomhed, etisk komité eller myndighed kan holde til at tage ansvaret, hvis noget går galt, siger Kim Brøsen til Jyllands-Posten.

- I stedet lukker vi alle øjnene, godkender præparaterne og skubber det over til lægerne at tage beslutningen om at give usikker medicin til de gravide, som intet får at vide om eksperimentet.

Hos Lundbeck afviser udviklingsdirektør Anders Gersel Pedersen kritikken.

- Det er nu engang lægers opgave at træffe vanskelige beslutninger. Alternativet er, at vi skriver på al ny medicin, at den ikke må gives til gravide.

- Men så risikerer lægerne at stå over for en meget syg gravid kvinde, som, de ved, kunne have været hjulpet med medicinen,« siger han.

Mere end halvdelen af alle gravide får mindst én type receptmedicin i løbet af graviditeten, viser en ny undersøgelse fra Bispebjerg Hospital.

/ritzau/