Gravide og ammende er ikke en del af vaccineplanen: »Jeg er bekymret for de psykiske konsekvenser«

Gravide og ammende er ikke en del af vaccineplanen, idet ingen vacciner mod coronavirus endnu er testet på denne gruppe kvinder. De endelige forsøg forventes færdige i 2023, men Sundhedsstyrelsen forventer løbende testsvar fra slutningen af 2021.

Zenia Righolt blev mor for tre måneder siden. Hun vil ikke kunne blive vaccineret, idet hun stadig ammer sin datter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide og ammende ikke får vaccinen, når det bliver deres tur til at få det afgørende stik mod coronavirussen.

»På den måde er der lange udsigter til, at det bliver min tur til at blive vaccineret,« siger Zenia Righolt, der er mor til Selma på tre måneder.

Den 29-årige førstegangsmor forventer at amme datteren, til hun er i hvert fald et år. Zenia Righolt, der er projektleder i digital markedsføring, vil derfor tidligst kunne blive vaccineret og få det dertilhørende vaccinepas i slutningen af 2021.

Præcis hvad et vaccinepas skal bruges til, er endnu ikke oplyst. Det har tidligere været diskuteret, at det skal kræve vaccinepas at besøge restauranter, biografer eller at rejse til udlandet.

Mens et vaccinepas forventes tilgængeligt »primo 2021«, kan der gå mere end to år, før en vaccine til gravide og ammende kan være godkendt. Det fremgår af et dokument, som Lægemiddelstyrelsen har sendt til Berlingske.

I dokumentet er det beskrevet, at Pfizer/BioNTech vil indlede en undersøgelse, der skal teste, om gravide og ammende kan vaccineres. Undersøgelsen vil blive sat i gang senest 28. februar i år, og studiets resultater skal være fremlagt senest 30. april 2023. Altså om godt og vel to et halvt år.

»Jeg er ikke kritisk eller skeptisk over for vaccineplanen, og jeg har fuldt ud tillid til, at vi ikke skal have vaccinen, men som nybagt mor er man i forvejen i en sårbar situation. Hvis det kræver en blåstempling at være en del af samfundet, er jeg bekymret for de psykiske konsekvenser, det kan få,« siger Zenia Righolt.

Forsigtighedsprincip

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg forklarer, at vaccinen ikke gives til gravide og ammende ud fra et forsigtighedsprincip, idet vaccinen ikke er testet på denne gruppe.

»Gravide og ammende er i risikogruppen ud fra et forsigtighedsprincip og ikke, fordi at man har set tilfælde i verden, hvor gravide eller deres børn er blevet syge. Det betyder, at man ikke bliver vaccineret, hvis man er gravid, medmindre en læge vurderer, at det er det rette at gøre.«

Pfizer/BioNTech indleder kliniske studier med gravide, der forventes færdige i 2023. Har du et bud på en tidshorisont for, hvornår gravide kan blive vaccineret?

»Det, der plejer at ske, mens man venter på resultaterne fra et videnskabeligt kontrolleret forsøg, er, at der indsamles andre data imens, idet der altid vil være gravide, der alligevel bliver vaccineret. Enten fordi de ikke vidste, at de var gravide, da de fik vaccinen, eller fordi en læge har vurderet det bedst.«

De indsamlede data bruges til at vurdere, hvordan kvinder og fostre reagerer på vaccinen. Det hjælper til at få et hurtigere indtryk af vaccinens effekt, forklarer Bolette Søborg.

Hvor hurtigt kan man indhente den type data?

»Det kommer an på meget, men jeg vil tro, at der inden for i år, vil være nogle resultater.«

Mens gravide venter på, at de kan få vaccinen, anbefaler I så, at de skal være ekstra varsomme, når samfundet genåbner?

»Lige nu er vaccinerne godkendt til at forhindre sygdom, men vi håber, at de også kan reducere smitte. Hvis det lykkes, vil det, at resten af Danmark er vaccineret, indirekte beskytte gravide og ammende, idet cirkulationen af virus vil være i et mindre omfang,« forklarer Bolette Søborg.

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at kvinder i den fødedygtige alder bør være opmærksom på, om de er gravide, før de bliver vaccineret.

Hvad bør kvinder, der overveje at blive gravide, gøre?

»Hvis man planlægger at blive gravid den måned, hvor man skal have sin vaccine, bør man tænke over det. Det bør ikke ligge oven i hinanden. Men hvis man gerne vil forsøge at blive gravid, og man har fået vaccinen, skal man ikke fortvivle.«

Stoppe amning før tid

Zenia Righolt forudser, at flere mødre vil overveje at droppe amningen før tid for at kunne få et vaccinepas.

»Hvis man i forvejen har svært ved at navigere i sin nye rolle som mor eller som gravid, tror jeg ikke, der er lang vej til, at man kan tænke, at man stopper med at amme før tid, så man kan få vaccinen.«

Kunne du finde på at stoppe amningen før tid for at blive vaccineret?

»Jeg har overvejet det, men selvfølgelig skal det ikke være argumentet for at stoppe med at amme min datter.«