Gravide bør vaccineres mod svineinfluenza

Forskere i USA anbefaler nu forebyggende Tamiflu-behandling til alle gravide med symptomer, da de er særligt udsatte for H1N1-influenzaen. Herhjemme forholder myndighederne sig afventende.

I en artikel i det anerkendte tidsskrift The Lancet anbefaler amerikanske forskere, at alle gravide skal vaccineres mod svineinfluenza. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man er gravid og får den mindste mistanke om, at man er influenzasmittet, bør man øjeblikkeligt komme i forebyggende behandling med det antivirale middel Tamiflu.

Sådan lyder rådet nu fra en række centralt placerede amerikanske forskere, der yderligere anbefaler alle gravide at blive vaccineret mod H1N1, så snart en vaccine er tilgængelig.

Forskerne, der er tilknyttet det amerikanske svar på Sundhedsstyrelsen, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), bygger deres anbefalinger på en nøje undersøgelse af 34 bekræftede tilfælde af H1N1-smittede gravide amerikanere fra 15. april i år og nogle uger frem.

Af de 34 blev 11, svarende til en tredjedel, indlagt på hospitaler, hvilket var en væsentligt højere andel end blandt smittede i den øvrige befolkning.

Endvidere viser undersøgelsen, at seks gravide amerikanere med en positiv H1N1-diagnose døde i perioden 15. april til 16. juni — en uforholdsmæssig høj andel af det samlede antal amerikanske H1N1-relaterede dødsfald. Ingen af de gravide ofre nåede at komme i Tamiflu-behandling inden for de anbefalede 48 timer efter sygdommens udbrud.

Tidligere tilfælde
Forskerne tager i deres anbefalinger også udgangspunkt i erfaringer fra de tidligere influenzapandemier i 1918 og 1957, hvor dødeligheden synes at have været højere blandt gravide end i den brede befolkning. Under den asiatiske influenza i 1957 forekom halvdelen af alle influenza-dødsfald i staten Minnesota blandt kvinder i den reproduktive alder således blandt gravide.

Det får alt i alt forskerne til i deres rapport, som netop er offentliggjort i lægetidsskriftet The Lancet, at konkludere, at fordelene ved at behandle gravide med antivirale midler sandsynligvis vil opveje de potentielle risici for fosteret.

Og angående vaccine skriver forskerne, at gravide bør »komme i første række som modtagere af en pandemisk influenza-vaccine«.

Herhjemme anerkender sundhedsmyndighederne, at gravide bør vies særlig opmærksomhed under den forventede kommende epidemi af H1N1, men man har ikke placeret gravide i en særlig risikogruppe som f.eks. HIV-patienter eller folk med en kronisk lungesygdom.

»Vi bekymrer os om de gravide. Men i øjeblikket lyder vores anbefaling, at hvis man er gravid og har mistanke om, at man er smittet, så bør man straks henvende sig til en læge. Lægen bør herefter straks henvende sig til en specialist i infektionsmedicin, som derefter vil vurdere, om den gravide bør komme i behandling med Tamiflu,« siger Sundhedsstyrelsens forebyggelseschef, Else Smith.

Hun understreger, at Tamiflu ikke er testet på gravide, hvorfor man ikke har kendskab til eventuelle bivirkninger af medicinen for fosteret.

Afventer test
Ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital, Svend Stenvang Pedersen, er imidlertid ikke i tvivl om, hvordan han vil behandle en gravid, der er testet positiv for H1N1:

»Vi ved, at uanset hvilken influenza der måtte være tale om, så går det gravide kvinder dårligere. På den baggrund vil jeg tilbyde den gravide Tamiflu, fordi vi ved, at behandlingen vil forkorte sygdomsvarigheden.«

Sundhedsstyrelsens såkaldte Pandemigruppe har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt danske gravide bør komme foran i køen og tilbydes vaccine mod influenzaen. Det skyldes, at man vil afvente de test af vaccinen, der nu begynder at løbe ind fra laboratorier over hele kloden. Herhjemme ventes de første grupper af mennesker, herunder særligt udsat sundhedspersonale og folk i de særlige risikogrupper, at kunne blive vaccineret fra omkring 1. november.