Gratis frokost til 20.000 elever

Alle de skoler, der har søgt om det, får formodentlig 800 kr. pr elev i tilskud til en frokostordning i mindst 40 skoledage.

Skolemad. Eleverne på Vangeboskolen i Holte laver mad til skolens elever. Spisefrikvarteret er lige startet, og eleverne flokkes om den'hjemmelavede' mad. Fold sammen
Læs mere

For omkring 20.000 skolebørn vil det nye år byde på en periode, hvor de kan vinke farvel til flade leverpostejmadder eller ingenting til frokost og i stedet indtage en gratis frokost på skolen.

Regeringen har nemlig som en forsøgsordning tilbudt landets skoler at søge tilskud til at give eleverne et gratis måltid mad i en periode. Derefter er det meningen, at forældrene skal betale for maden.

59 skoler har søgt om penge, og Fødevareministeriet forventer, at det bliver muligt at imødekomme alle ansøgninger, der opfylder ansøgningskravene.

Tilskuddet er på 800 kroner pr. elev, og pengene skal række til frokost i mindst 40 skoledage.

For at kunne få tilskud skal skolerne bl.a. have en kostpolitik med en målsætning om at etablere en sund skolemadsordning. De skal integrere skolemadsordningen i skolens dagligdag og undersøge mulighederne for at fortsætte med en forældrebetalt skolemadsordning. Desuden skal skolemadsordningen følge de otte kostråd, og skolerne skal gennemføre sundhedsaktiviteter for alle elever.

De 59 ansøgninger fordeler sig med ti i Region Hovedstaden, andre ti i Region Sjælland, 21 skoler i Syddanmark, 12 i Midtjylland og seks skoler Nordjylland.

Fødevareministeriet har afsat 16 mio. kroner til skolemadsordningen plus yderligere seks mio. kr. til at evaluere ordningen.

»Skolemadsprojektet skal være med til at fremme sunde kostvaner blandt børn og unge. Formålet er at afprøve og udvikle en række forskellige skolemadskoncepter, der skal udbredes til skolerne, så det fremover bliver lettere at etablere forældrebetalte skolemadsordninger,« siger fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i en pressemeddelelse.

En undersøgelse, som Familie- og Forbrugerministeriet for nylig fik foretaget af Fødevareinstituttet DTU viste, at to ud af tre skoler har en madordning. Undersøgelsen kom ikke ind på, hvad børnene får at spise, eller hvor sund den forældrebetalte mad er.