Graffiti sviner Nordsjælland til

Mange nordsjællandske kommuner har mærket en stigning i graffitien inden for de seneste år. Hørsholm fjernede sidste år dobbelt så meget graffiti som i 2007.

Arkivbillede: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Hvad er det, der kan være hurtigt at lave, men altid er svært og dyrt at fjerne?

Graffiti.

I mange nordsjællandske kommuner dukker de farverige tegninger, signaturer, plakater og klistermærker oftere og oftere op på veje, broer, lygtepæle og skilte.

Det drejer sig om Gentofte, Gladsaxe, Helsingør, Fredensborg og Hørsholm kommuner, der alle melder om stigninger i graffiti de seneste par år.

Især Hørsholm har mærket en stor stigning. I 2007 brugte kommunen 111 timer på at fjerne graffiti. Året efter var timerne med trykspuler og kemikalier til at fjerne graffitien mere end fordoblet til 270 timer. I løbet af de første måneder i år, er antallet allerede oppe på 246 timer. Det er især en tilvækst i racistisk graffiti, der har fået antallet af gade-statements til at vokse i kommunen i whiskybæltet.

Jesper Sperling er medlem af Miljø- og teknikudvalget i kommunen. Han har ingen forslag til, hvordan man skal komme problemet til livs.

»Det er noget skidt. Det er en kedelig udvikling, at det offentlige byrum bliver misbrugt på den måde. Heldigvis har vi hjemmel til at kræve erstatning for, hvad de ødelægger, hvis vi får fat i de skyldige,« siger han.

I Gentofte Kommune er antallet af tags næsten fordoblet fra 55 i 2006 til 100 signaturer fra graffiti-malere i 2008.

Ikke kun drengestreger
Men flere store nordsjællandske graffitifjernerfirmaer melder, at mængden af graffiti i Nordsjælland er markant stigende.

Flemming Madsen er afdelingschef for graffitiafdelingen hos Skadeservice, der er en af de fem store graffitifjernerfirmaer på Sjælland. »Nordpå er det værst. Graffitien har ændret karakter, fordi Nørrebro og indre by ikke så slemme længere. Mens det er rykket mere nordpå til Gentofte, Holte, Birkerød og Hillerød. Der kommer mere og mere deroppe.«

Hos konkurrenten ISS siger Benny Nissen, der er virksomhedens graffiti-ekspert og kørte i Danmarks første graffitifjernervogn i 1985 for ISS, at de hos det landsdækkende firma mærker, at der er tiltagende graffiti i hele landet, men især i Nordsjælland. »Inden for det sidste år til halvandet er der kommet mere graffiti i Nordsjælland. Før var der ikke mere end en drengestreg i ny og næ. Nu maler de på alt: Veje, døre og stolper med deres bogstaver og tegn. Det er forfærdeligt at se på,« siger han.

Fra kommunernes side melder Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Hillerød kommuner selv, at de ikke har mærket nogen ændring i mængden af graffiti de seneste år.