Graffiti på Jellingsten udløser behandlingsdom

Den 16-årige dreng, der sidste år malede graffiti på den store Jellingsten, skal i psykiatrisk behandling. Der venter ham også et erstatningskrav.

Den nu 16-årige dreng, der sidste år lavede graffiti på en af de to Jellingsten får ikke fængselsstraf, men psykiatrisk behandling. På stenen skrev han »Gelwane« - et ord han selv havde fundet på, og som han synes så ud »pænt«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der lå efter al sandsynlighed intet ondsindet motiv bag hærværket mod et af de danske nationalklenodier, den store Jellingsten, der i februar sidste år blev overmalet med graffiti.

Den nu 16-årige gerningsmand lider af Aspergers Syndrom og har ikke været i stand til at overskue konsekvensen af sine handlinger.

Han slipper derfor for straf og har i stedet fået en behandlingsdom ved Retten i Kolding. Han skal nu i ambulant psykiatrisk behandling, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Drengen, som bor i Jelling, skrev ordet »Gelwane« med store grønne bogstaver på den store runesten.

Samme ord blev skrevet på blandt andet indgangsdøren til Jelling Kirke, et gravminde på kirkegården samt på kassen, der beskytter den lille Jellingsten.

I retten forklarede drengen, at han selv har opfundet ordet og skrev det, fordi det så »pænt« ud.

Drengen modtog behandlingsdommen, men dermed er sagen ikke slut.

Der venter ham et større erstatningskrav, blandt andet fra Kulturstyrelsen, der ifølge Vejle Amts Folkeblads oplysninger har brugt mellem 100.000 og 200.000 kroner på at rense den historiske sten.