Græsk krise giver billigere medicin i danske apoteker

Parallelimport fra de kriseramte sydeuropæiske lande giver billigere medicin i de danske apoteker, viser ny analyse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Priserne på medicin styrtdykker. Fra 2012 til 2013 er de samlede udgifter til receptpligtige lægemidler faldet med 8 procent eller mere end 770 millioner kroner, viser en ny analyse, udarbejdet af Lægemiddelindustriforeningen, Lif. Det skriver Politiken.

En del af forklaringen er den dybe økonomiske krise i Grækenland og andre sydeuropæiske lande, der får priserne til at styrtdykke på de danske apoteker, fastslår Lif.

I de kriseramte EU-lande er de store lægemiddelproducenter nemlig tvunget til at sælge deres medicin billigt til myndighederne for at sikre fortsatte forsyninger af lægemidler til de »fattige« sydeuropæere, men lige så snart de lave priser er aftalt og på plads, bliver de billige lægemidler købt op af de såkaldte parallelimportører, der sender de indkøbte lægemidler tilbage til Danmark og sælger dem billigt, og det presser priserne i bund.

»Sagt lidt populært, så betyder de prisnedsættelser på medicin, som virksomhederne har accepteret i lande som Grækenland, at det er blevet mere lukrativt for parallelimportørerne at opkøbe den medicin, der ellers er beregnet til de græske patienter, og eksportere medicinen tilbage til Danmark«, siger Søren Beicker Sørensen, chefkonsulent i Lif.

Samtidig udløber patenterne på stadig flere danske lægemidler, som dermed lovligt kan kopieres og sælges til betydelig lavere priser end de originale produkter.

Da de danske apoteker har en lovmæssig pligt til at udlevere de billigste lægemidler til forbrugerne, sætter det fart på prisfaldene.

»Det er meget markante fald, vi ser i priserne i disse år, og der er ikke noget, der tyder på, at det stopper her«, siger formanden for Danmarks Apotekerforening, Niels Kristensen.

»Det, vi ser ude på apotekerne, er især bølgen af kopiprodukter, der kommer på markedet i takt med, at patenterne på mange af de store, originale lægemidler udløber. Lige så snart kopisterne tager over, så falder priserne markant. 18 millioner gange om året skifter apotekerne en dyr medicinpakning, som lægen har ordineret, til en billigere pakke kopimedicin«, siger apotekernes formand.

Prisfaldet giver både besparelser for de offentlige kasser og forbrugerne, men en række ændringer af tilskuds- og egenbetalingsreglerne betyder, ifølge Lif, at forbrugerne først for alvor har fået gavn af prisfaldet i 2013.

Forbrugerne kunne sidste år glæde sig over en samlet besparelse i medicinudgifterne på 200 millioner kroner, mens Danske Regioner, der administrerer den offentlige sygesikring, sidste år kunne notere en samlet besparelse på mere end 570 millioner kroner i udgifterne til danskernes tilskudsberettigede medicin.

Analysen viser, at de samlede offentlige medicinudgifter er faldet med næsten 1,7 milliarder kroner i løbet af de seneste seks år.