Grænsekontrol stresser pendlerne

Togene over Øresund er i gennemsnit forsinket med 20 minutter. DSB ønsker, at svenskerne dropper fotografering af ID for at spare tid på grænsekontrollen.

Siden 4. januar har alle rejsende med toget til Sverige skullet vise ID, inden de kan stige på toget i Kastrup Lufthavn. Vagterne skal også tage et billede af hver enkelt rejsendes ID, og det håber DSB at få afskaffet for at få rejsetiden sat ned. Arkivfoto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere

»Kaos.« »Skrækkeligt med alle de togskift.«»Det er et helvede.«

Danske og svenske pendlere er alt andet end tilfredse med de forsinkelser på togrejser over Øresundsbroen, som den svenske ID-kontrol har medført.

I en online-undersøgelse foretaget af Pendlerforeningen Kystbanen får utilfredsheden frit løb blandt deltagerne.

Undersøgelsen, som er foretaget blandt 421 passagerer, der rejste fra Danmark til Sverige 18. januar, viser, at forsinkelserne var værst mellem kl. 15-19, hvor mange rejser hjem til Sverige efter en arbejdsdag i København. Her oplevede passagererne i gennemsnit en ventetid på mellem 20 og 29 minutter på deres rejse.

Det stemmer overens med DSBs egen undersøgelse, som viser, at en togtur fra Københavns Hovedbanegård til Malmø Centralstation i gennemsnit tager 20 minutter længere end inden 4. januar.

Den dag, hvor Sverige i et forsøg på at bremse indvandringen indførte det såkaldte transportøransvar, som betyder, at alle passager skal vise ID i Kastrup Lufthavn for at krydse grænsen.

Allerede inden ID-kontrollen blev indført, meddelte DSB, at passagererne skulle regne med forsinkelser på omtrent en halv time over Øresund.

Ifølge pendlerforeningens formand, Michael Randropp, er den gennemsnitslige forsinkelse heller ikke det største problem. Det er derimod, at togene i få tilfælde kan være mere end en time forsinkede.

»Hvis man skal nå et fly eller har et vigtigt møde, kan man ikke være sikker på at nå det til tiden, hvis man tager toget. Det er en kæmpe stressfaktor,« siger Michael Randropp.

Han forudser, at mange pendlere vil droppe DSB, hvis ID-kontrollen fortsætter.

»Der er for mange aflyste tog, for mange forsinkelser og for mange, der må stå op i toget. Det er en farlig cocktail for den kollektive trafik,« siger Michael Randropp.

DSB ønsker at sløjte fotografering

DSBs informationschef, Tony Bispeskov, er helt klart over, at den svenske ID-kontrol er en gene for passagerne. Derfor håber han, at DSB kan overtale den svenske infrastrukturminister Anna Johannson til at gøre kontrollen mere effektiv.

I dag skal vagterne i Kastrup Lufthavn tage billeder af passagerernes billed-ID. DSB ønsker at sløjfe fotograferingen.

»Det har vi meddelt den svenske minister både skriftligt og mundligt,« siger Tony Bispeskov.

Den svenske grænsekontol løber indtil videre til 8. februar. Det forventes, at den vil blive forlænget yderligere.