Grænsekontrol bliver oprustet

Politiet opruster ved grænsen med blandt andet flere kontroller og politifolk, men de har problemer med at tiltrække betjente.

»Jeg er i transit, jeg er i transit,« gentager den bulgarske lommetyv flere gange på gebrokkent engelsk under en storkontrol ved grænsen. Politiet tager hende alligevel med på stationen, fordi hun trodser sit forbud mod at opholde sig i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I grænselandet hvor »goddag« bliver til »guten Tag« styrker politiet nu indsatsen som reaktion på, at et stigende antal østeuropæere rejser over grænsen og begår kriminalitet. Syd- og Sønderjyllands Politi lancerer et nyt koncept, hvor de i højere grad vil arbejde sammen med tysk politi om at bringe tyvekoster hjem til Danmark. Samtidig skal betjentene på flere grænsekontroller, og ordensmagten vil derfor ansætte flere politifolk til at jage de østkriminelle.

»Vi oplever en stigning i antal sigtelser mod østeuropæiske kriminelle, og derfor øger vi nu den samlede indsats ved grænsen. Vores udlændingekontrolafdeling bliver en samlende enhed, som i fremtiden bl.a. skal stå for alle forespørgsler på at få udleveret koster fra udlandet,« siger chefpolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi Thomas Prip.

Målet med indsatsen er at skaffe flere tyvekoster tilbage til deres ejermænd og straffe flere tilrejsende kriminelle. Samtidig håber chefpolitiinspektøren, at den hårdere indsats kan have en præventiv effekt.

»Vi håber, at de kriminelle vil melde tilbage til deres venner, at hvis man laver kriminalitet i Danmark, så gør vi os faktisk ret mange anstrengelser både for at få dem straffet og for at få tyvekosterne tilbage,« siger han.

Målsætningen om at ansætte flere politifolk har Syd- og Sønderjyllands Politi dog svært ved at opfylde.

25 mand mangler

Udlændingekontrolafdelingen er i dag 75 mand, men de har fået penge til at ansætte 25 mere. Det er bare ikke sket.

»Vi er 75 i dag og skal op på 100 i den nye afdeling, men vi er stødt ind i nogle problemer, fordi vi har besvær med at rekruttere. Aktuelt har vi både et internt og et eksternt opslag ude for at styrke indsatsen mod den landegrænseoverskridende kriminalitet,« siger chefpolitiinspektøren Thomas Prip.

Tidligere har Dansk Folkeparti angrebet Syd- og Sønderjyllands Politi for ikke at ansætte alle 100 mand, som de har fået penge til. Formand for Folketingets Retsudvalg Peter Skaarup (DF) fastholder kritikken, og nu vil han bede justitsminister Lars Barfoed (K) redegøre for området over for udvalget.

»Det er jo ikke godt nok, når vi bliver enige om at prioritere et område og det så ikke sker. Især ikke når vi kan se, at en væsentlig del af for eksempel indbruddene i Danmark bliver begået af østeuropæere,« siger Peter Skaarup.