Grækere stopper dansk brandbil

Dansk minibrandbil og andet slukningsudstyr er endnu ikke kommet i aktion i Grækenland. Udstyret som er fragtet ned af dansk forretningsmand bliver kostet rundt af græske myndigheder. Myndighederne mener at ilden er ved at være under kontrol.

Mens ilden rasede tæt ved, stod en lille fire-hjulet motorcross-brandbil fra Skarø i det Sydfynske øhav på en lastbil sammen med andet slukningsudstyr fra firmaet Firexpress onsdag ubrugt på øen Evia nord for Athen.

Slukningsudstyret ankom til øen onsdag, efter at de græske myndigheder havde omdirigeret transporten med udstyret fra Pelepones til Evia men i stedet for øjeblikkeligt at komme ud og rulle, stod udstyret stille. Senere på dagen blev det transporteret tilbage til Athen.

Direktøren i Firexpress, Steen Schou kritiserede onsdag i TV2 News, de græske brandmyndigheder som han vredt anklagede for unødvendigt bureaukrati i forbindelse med de bidrag der stadig ankommer.

- Der har ikke været nogen støtte, fra myndighederne, sikkert fordi de ikke ved, hvad det er vi tilbyder dem, sagde Steen Schou, fra Evia.

Det er en dansk forretningsmand i Grækenland der betalt og sørget for, at udstyret er kommet til Grækenland.

- Selvfølgelig handler det også om i sidste ende at tjene penge, ved at grækerne på sigt vil investere i mere af vores udstyr. Men vi trækker ikke noget ned over hovederne på dem. Lige nu handler det om at hjælpe, siger Steen Shou til Ritzaus Bureau

Onsdag aften var bilerne og de slukørede danskerne ifølge Ritzaus vendt tilbage i Athen.

Men de havde fået et opkald fra myndighederne i byen Olympen, der hævede humøret en smule. Selv om brandene nær den antikke by nu er nedkæmpet, ville brandfolkene gerne have danskerne til at vise hvad udstyret kan.

Danskerne vil dog alt andet lige gerne ud, hvor det stadig brænder.

På Pelepones og andre steder i landet hvor det stadig brænder, vurderer myndighederne onsdag aften, at de er ved at have ilden under kontrol. Et område på størrelse med Lolland-Falster er allerede blevet raseret.

- På de største fronter, er ilden enten på tilbagetog eller under delvis kontrol, lyder det fra brandmyndighedernes talsmand, Nikos Diamidis.

- Men vi er bekymrede, fordi der er en ny hedebølge i anmarch, siger han.

Ifølge DMI vil temperaturen i Athen i weekenden nå op på 40 grader og 35 på Pelepones, mens der mandag og tirsdag til gengæld skulle være håb om regn.

I en tale fra sin balkon over Peterspladsen i Rom, fordømte Pave Benedikt onsdag de bevidste ildspåsættelser i Grækenland og udtrykte medfølelse med ofrene for flammernes hærgen.

Samtidig er forbitrelsen mod regeringen stor I den græske offentlighed og ligesom tirsdag aften var der i Athen i aftes indkaldt til demonstrationer.

Der skal være parlamentsvalg i Grækenland den 16. september og oppositionen under George Papandreau hamrer løs på regeringen og premierminister Costas Karamanlis med beskyldninger for inkompetence.

Mindst 63 er omkommet under brandene - mens foreløbig syv personer sidder fængslet mistænkt for ildspåsættelse.