Grækenland ramt af farlig virus

Sidste år kostede en virus 50 mennesker livet i Grænkenland. Nu er smittetilfælde af »vestnilfeber«, som virussen hedder, igen konstateret i Grækenland og omfanget er så stort, at lokale myndigheder kalder det et »folkesundhedsproblem«.

Insekter er robuste over for knips og spark
(ARKIV) En Aedes Aegypti myg i laboratorie i Columbia, hvor der arbejdes med Zika-virus d. 25. januar 2016. Stor luftmodstand og ikke mindst deres smarte exoskeletter, der sidder uden på kroppen, betyder, at insekter sjældent slår sig ved fald fra store højder. Det skriver Ritzau, onsdag den 12. juni 2019.. (Foto: LUIS ROBAYO/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: LUIS ROBAYO

Sidste år hærgede virussen »West Nile Virus« med et rekordhøjt antal smittede i Grækenland. Nu er virussen, som på dansk kaldes »vestnilfeber«, igen blusset op med så mange konstaterede tilfælde af smittede, at landets sundhedsmyndigheder kalder plagen et »folkesundhedsproblem«.

Derfor bør man være opmærksom på muligheden for at blive smittet, hvis man rejser til Grækenland og det sydøstlige Europa. Allerede sidste sommer advarede Statens Serum Institut om en kraftig stigning i antallet af vestnilfeber-tilfælde i især det sydøstlige Europa - se kortet her.

Virussen er kommet til Grækenland via trækfugle, men det er en særlig myggeart, som spreder den farlige virus og overfører den til mennesker. Sidste år blev i alt 316 personer smittet med virussen, og det endte med at 50 mistede livet som følge heraf.

»Nu har der været nok tilfælde til, at vi kan kalde det et »folkesundhedsproblem«,« siger Danai Pervanidou, som er talsmand for »Keelpno«, der er et center for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse, til det britiske medie The Guardian.

Det er ifølge Keelpno’s talsmand særligt i den græske storby Thessaloniki, som ligger i samme region som hovedstaden Athen, at mennesker nu er blevet smittet. Der er dog konstateret tilfælde af smittede med vestnilfeber i både landdistrikter og byområder.

Brug myggenet og myggespray

De græske myndigheder anbefaler, at både lokale og turister sørger for at beskytte sig bedst muligt mod virussen, selvom de fleste slet ikke vil opdage, at de er blevet smittet. Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er det nemlig cirka 20 procent af alle smittede, som vil opleve sympotomer fra virussen. Cirka én procent af alle smittetilfælde kan ende i en potentiel farlig situation.

Myndighederne i Grækenland har blandt andet anbefalet, at man anvender myggespray, går med lange ærmer og undgår at befinde sig i områder, hvor der er stillestående vand. Det anbefales også, at man anvender myggenet om natten, så man også er beskyttet her.

Hvis man alligevel bliver stukket af en myg, skal man være opmærksom på, om man får hududslæt eller influenzalignende symptomer. Hvis man oplever dette, så kan det være tegn på, at man er blevet smittet med den virus, som giver vestnilfeber. De fleste vil dog ikke opleve nogen gener, for i de fleste tilfælde vil kroppen selv nedbryde virussen. Infektionen kan dog i værste tilfælde udvikle sig til en dødelig sygdom, men ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder, så sker det altså blot i cirka én procent af alle smittetilfælde.

Der findes endnu ikke en vaccination mod infektionen.