Gopro-kamera afslører pingviners livret - forskere forstår ingenting

Pingviner er vilde med vandmænd og spiser dem gladeligt på trods af vandmændenes lave kalorieindhold, viser ny og overraskende forskning.

Pingviner foretrækker at spise vandmænd fremfor anden føde, selvom vandmændene næsten udelukkende består af vand. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enten elsker man det, eller også hader man det: konsistensen af gelé. Pingviner hører til gruppen, der elsker det.

En undersøgelse, som er foretaget af  forskere fra fem lande, har identificeret pingvinen som en ny, uventet gelé-spiser, der gladeligt bruger energi på at jage og spise vandmænd frem for anden føde, skriver The New York Times.

Det er et overraskende resultat, lyder det fra forskerne bag undersøgelsen. Vandmænd består af 95 pct. vand og kan dermed kun bidrage med mellem en og to pct. af pingvinernes daglige energiindtag.

Den nye undersøgelse er ledet af Jean-Baptiste Thiebot fra Institut for Polarforskning i Japan. Han har sammen med et hold af forskere fra fem lande undersøgt pingviner fra henholdsvis Argentina, Antarktis, Australien og New Zealand. Pingvinerne fik fastspændt et lille videokamera, som blandt andet dokumenterede, hvad pingvinerne foretrak at spise.

»Vi var forbløffede over at se, at alle hold observerede det samme fænomen,« siger Jean-Baptiste Thiebot til The New York Times.

Forskerne kunne se på optagelserne, at pingvinerne havde flere muligheder for at spise en masse andre dyr end vandmændene. Nogle gange blev det endda observeret, at pingviner svømmede udenom sværme af små krebsdyr, fordi de havde udset sig en vandmand længere fremme.

Vandmænd har ellers været betragtet som ligegyldige på fødelisten blandt rovdyr, fordi det hidtil er blevet antaget, at rovdyr ikke har gavn af at spise dem. Pingviner er heller ikke tidligere blevet anset som en stor, naturlig fjende for vandmændene, da pingviner har høje kaloriekrav og typisk søger energitætte fødevarer som fisk og små krebsdyr.

Spørgsmålet, der dernæst melder sig, er, hvorfor pingvinerne gider bruge kræfter på at finde og spise vandmænd, når der næsten ingen kalorier er i dem?

Noget tyder på, at der er nogle ukendte fordele ved den geléagtige spise, men det er endnu ikke undersøgt til bunds af forskerne. De kommer dog med enkelte bud.

Vandmændene indeholder muligvis næringsstoffer som bestemte fibre eller aminosyrer, som pingvinerne har brug for. Et andet bud er, at pingvinerne går efter kødædende vandmænd, der har spist krebsdyr, som er så små, at pingvinerne ikke selv har mulighed for at fange dem. Men det kan også være, at vandmændene blot er lettere mål end fisk, og at det derfor faktisk er pingvinernes dovenskab, der tager over, når de jagter vandmænd.